Dem misstänkta våldtäkten fick stor uppmärksamhet. Foto: SVT

Friades för våldtäkt i Fittja – får skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Tre män som friats för en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Fittja söder om Stockholm får skadestånd. Justitiekanslern har beviljat dem skadestånd på mellan 195 000 och 220 000 kronor vardera.

Skadeståndet gäller frihetsberövande och andra tvångsåtgärder mot männen, rapporterar mitti.se

Det var i augusti 2016 som en kvinna i 30-årsåldern larmade polisen om att hon utsatts för våldtäkt av flera män i ett trapphus i Fittja. Överfallet ska ha pågått i fyra timmar.

Totalt åtalades fem män, tre av dem för grov våldtäkt och två för medhjälp. Alla fem friades av tingsrätten, som dock riktade skarp kritik mot brister i polisutredningen. Tre män erkände att de hade haft sex med kvinnan, men menade att det skett frivilligt.

Överklagan drogs tillbaka

Både kvinnan och åklagaren överklagade tingsrättens friande dom, men dessa överklaganden drogs senare tillbaka. Därmed blev det ingen rättegång i hovrätten.

Tingsrätten riktade skarp kritik mot polisutredningen. Fallet väckte stor upprördhet och flera manifestationer hölls som stöd för kvinnan.

I januari i år meddelade Justitieombudsmannen (JO) att myndigheten inte gör någon egen granskning polisens utredning. JO hänvisade till att polisen själv ska granska ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.