Justitieombudsmannen (JO) kommer att ta ställning till om förundersökningen i Fittjadomen ska granskas. Foto: Claudio Bresciani/TT

JO ska ta nytt beslut om Fittja-utredning

Publicerad

Domen i det uppmärksammade fallet där en kvinna misstänks ha utsatts för en gruppvåldtäkt i ett trapphus i Fittja sydväst om Stockholm har vunnit laga kraft. Det innebär att Justitieombudsmannen (JO) kommer att ta ställning till om förundersökningen ska granskas.

Fem män friades för grov våldtäkt och medhjälp till detsamma i december förra året. I samband med den friande domen riktades kritik mot utredningsarbetet. Bland annat anses dokumentationen av kvinnans vittnesmål ha brustit och det tog lång tid för polisen att genomföra brottsplatsundersökningar på rätt adress.

Flera personer JO-anmälde utredningen, men eftersom domen överklagades och målet fortfarande var under prövning beslutade JO i januari att inte inleda någon granskning då.

Både åklagaren och kvinnan sedan dess dragit tillbaka sina överklaganden. Nu ska JO kontrollera om polisen vidtagit några åtgärder med anledning av kritiken, och därefter ta ställning till om en granskning ska göras. Ett besked bör kunna lämnas innan jul, enligt JO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer