Foto: Johan Nilsson/TT

JO granskar inte våldtäkt i Fittja

Uppdaterad
Publicerad
Justitieombudsmannen (JO) kommer inte att granska polisens utredning av en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Fittja. JO hänvisar till att polisen själv ska granska ärendet.

I augusti 2016 anmälde en kvinna att hon blivit våldtagen av en grupp män i ett trapphus i Fittja, söder om Stockholm. Polisens utredning av händelsen drog ut på tiden och en rättegång där fem män åtalades för att på olika sätt varit inblandade i brottet slutade med att samtliga friades helt.

I ett ovanligt drag riktade tingsrätten hård kritik mot den förundersökning som låg till grund för åtalet. Justitieombudsmannen har under en längre tid övervägt att utreda polisens arbete, men lämnar nu besked om att ärendet inte kommer att granskas.

-JO kommer inte att göra något ytterligare i ärendet. Det beror på att polisen själv har beslutat att utreda Fittjautredningen, säger Stefan Nyman, byråchef på JO med ansvar för frågor som rör polismyndigheten.

Han säger vidare att anledningen till att det tagit JO så lång tid att komma till ett ställningstagande är att man velat invänta polisens beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer