Advokat Elisabeth Massi Fritz intervjuas av journalister utanför en rättsal. Arkivbild. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Ny prövning av Fittjafallet

Uppdaterad
Publicerad

Fem män friades av tingsrätten för inblandning i en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Fittja söder om Stockholm. Nu ska fallet prövas i hovrätten – då den målsägande själv kommer att driva fallet vidare.

”Min klient har bestämt att hon vill driva målet i hovrätten utan åklagare. Vi är medvetna om att det kommer bli en rejäl uppförsbacke och att det kommer bli ett svårt mål, men å andra sidan är majoriteten av våldtäkter svåra”, skriver advokat Elisabeth Massi Fritz i ett mejl till TT.

Efter den friande domen i Södertörns tingsrätt i december förra året valde både kvinnan och åklagaren att överklaga. Men i maj meddelade åklagare Markus Hankkio att han drar tillbaka sin överklagan, då han bedömde att bevisningen inte räckte till för en fällande dom.

Nya bevis

Under våren hade han försökt komplettera fallet med ny bevisning, och låtit undersöka telefoner där det eventuellt skulle finnas filmmaterial från händelsen. Men sökningen var resultatlös.

Massi Fritz skriver nu att hon kommer att åberopa ny bevisning, men går i mejlet inte in på vad den består av.

Det är en risk för kvinnan att själv driva målet eftersom hon då kan bli skyldig att betala rättegångskostnader om hon skulle förlora.

”Finns det risker för att hon får stå för rättegångskostnader kommer det bli en ny insamling. Hon har svenska folket med sig som visat stort stöd för henne och det är hon evigt tacksam för”, skriver Elisabeth Massi Fritz.

Frias igen

Advokat Hanna Lindblom, som företräder en av de män som friades från våldtäkt, poängterar att det är kvinnans fulla rätt att få en andra bedömning av fallet.

– Men jag hoppas att målsägarbiträdet inte invaggar sin klient i några falska förhoppningar, för jag tror att den här domen kommer att stå sig, även i hovrätten.

Om den nya bevisuppgift som målsägarsidan ska lämna in säger Hanna Lindblom:

– Jag har jättesvårt att tro att något kan omkullkasta det målet.

Fittjafallet

Visa

I augusti 2016 befann sig en kvinna i Fittja i Botkyrka kommun söder om Stockholm för att köpa narkotika till en vän. Hon följde där med en man till ett trapphus i närheten av Fittja centrum. Där säger hon sig ha våldtagits av flera män samt blivit misshandlad under flera timmars tid.

I november året efter åtalades fem män, tre för grov våldtäkt och två för medhjälp till grov våldtäkt. De tre förstnämnda har erkänt att de haft sex med kvinnan, men säger att allt skett frivilligt.

I december friades samtliga män av Södertörns tingsrätt, då bevisningen inte räckte till för en fällande dom. Samtidigt riktade rätten skarp kritik mot polisutredningen, bland annat då kvinnans utpekanden av gärningsmän inte säkrats och hennes första uppgifter om var brottsplatsen var belägen inte kontrollerades. Först cirka tio månader senare, när de misstänkta i polisförhör berättar om en annan plats, görs en brottsplatsundersökning där.

Domen överklagas av både målsägande och åklagare men i maj 2018 beslutade åklagare Markus Hankkio för att han menar att bevisen inte räcker för att ändra tingsrättens dom.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet och upprördhet, och det har hållits flera manifestationer till stöd för kvinnan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruppvåldtäkt i Fittja

Mer i ämnet