Trapphuset i källarplanet där övergreppen ska ha skett. Domaren Erica Hemtke om varför utredningen kritiseras Foto: Ur polisens förundersökning

Frias från misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja

Uppdaterad
Publicerad

De fem män som stod inför rätta misstänkta för inblandning i en gruppvåldtäkt i Fittja söder om Stockholm har friats från anklagelserna. Tingsrätten konstaterar att kvinnan haft sex med flera av männen.- Uppgifterna som målsägande har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får heller inte stöd av annan bevisning, säger domaren Erica Hemtke.

Det var i augusti förra året som en kvinna i 30-årsåldern larmade polisen om att hon utsatts för våldtäkt av flera män i ett trapphus i Fittja. Överfallet ska ha pågått i fyra timmar.

Fem män i åldrarna 19 till 29 år greps misstänkta för inblandning i dådet. Tre av dem åtalades senare för grov våldtäkt och ytterligare två för medhjälp till våldtäkt.

Men samtliga friades under tisdagen från anklagelserna, enligt domen från Södertörns tingsrätt.

Rätten: Oklart hur hennes skador uppkom

Efter händelsen fördes kvinnan till sjukhus där rättsläkare kunde konstatera att kvinnan hade skador i form av blåmärken och hudavskrapningar. Men enligt tingsrätten går det inte att slå fast hur och när skadorna uppkom.

Det är också klarlagt att kvinnan haft oralsex med tre av männen. Däremot har parterna gett olika versioner om andra sexuella handlingar och huruvida kvinnan tvingats till sex eller om det ska ha skett frivilligt.

Sperma från de tre åtalade hittades på kvinnans kläder, men enligt domen har åklagaren inte lyckats bevisa var de sexuella handlingarna ägt rum.

”Utredningen har haft brister”

Tingsrätten riktar dock hård kritik mot förundersökningen där polisutredningen drog ut på tiden på grund av resursbrist. Först tio månader efter händelsen greps de fem männen. Och det var också först då man hittade och undersökte den platsen där allt skedde.

– Alla parter har varit överens om att utredningen haft brister. Under förhandlingen har det blivit tydligt att den grund som åtalet bygger på sviktar, säger ansvarig domare och chefsrådmannen Erica Hemtke.

Kvinnan har i polisförhör berättat att runt tio personer deltagit i övergreppet och att hon utsatts för synnerligen grovt våld. Bilder från förundersökningen och rättsintyget från sjukhuset visar också att kvinnan utsatts för grovt våld.

Skulle köpa droger

Kvinnan, som levt med missbruksproblematik, har sagt att hon följde med männen till trapphuset i Fittja för att köpa droger. Männens version är att hon där erbjudit sex som betalning. Där går parternas berättelser isär.

I bevismaterialet finns också DNA-analyser från kvinnans och männens kläder, sperma, beslagtagna telefoner samt ett flertal vittnesförhör med ett tiotal personer.

Männen har hela tiden nekat till anklagelserna. 

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.