Foto: SVT

Misstänkta våldtäkten i Fittja: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Fallet om gruppvåldtäkten i Fittja söder om Stockholm har väckt stor uppmärksamhet. De fem personer som åtalades för inblandning har friats i tingsrätten.

  • I augusti 2016 besöker en kvinna Fittja centrum för att köpa droger. Hon får kontakt med en man och följer med till ett bostadshus, där flera män står i en port och väntar. Hon berättar i polisförhör att männen sliter av henne kläderna och börjar slå henne samtidigt som hon våldtas i ett trapphus. Sju till åtta män ska ha överfallit henne och övergreppet ska ha pågått i nästan fyra timmar.  
  • Inte förrän i juni 2017 grips fyra av männen, trots att flera av männen ska ha varit identifierade långt tidigare. Anledningen till att det tagit sådan tid uppges vara resursbrist hos polisen. Tio män delges misstanke om inblandning i våldtäkten.  
  • Den 10 november i år åtalas tre män misstänkta för grov våldtäkt. Ytterligare två misstänks för medhjälp till grov våldtäkt.  
  • Den 21 november inleds rättegången mot männen. Samtliga av männen nekar till anklagelserna.  
  • Den 8 december släpps de tre män som suttit häktade misstänkta för våldtäkten på fri fot i väntan på dom. Vice chefsåklagaren Anders Hirsch vid åklagarkammaren i Södertörns tingsrätt säger till SVT Nyheter Stockholm att det tyder på att ”...de med allra största sannolikhet inte kommer att dömas för den allvarliga gärning de står åtalade för.”  
  • Den 19 december faller domen i Södertörns tingsrätt som meddelar att samtliga frias från misstankar. Kvinnan har lämnat motstridiga uppgifter och bevisningen är otillräckligt, konstaterar tingsrätten som samtidigt riktar hård mot polisutredningen i fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.