Foto: Moa Ferm/SVT

Tre förda till sjukhus efter brand

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har förts till sjukhus med lättare rökskador efter en lägenhetsbrand i ett bostadshus på Södermalm i Stockholm.

Det var en lägenhet på andra våningen som brann, och röken spred sig till resten av fastigheten.

– Jag vet inte skadeläget för dem, säger Johan Winsnes, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral.

Larmet om branden kom vid 21.30. Branden var koncentrerad till en lägenhet, men röken spred sig i huset. Vid 23-tiden meddelade räddningstjänsten att branden var släckt. Räddningstjänsten hade ett tiotal enheter, ca 30 personer, på plats vid branden.

”En ganska vanlig brand”

– Det är väl egentligen en ganska vanlig lägenhetsbrand, men på grund av rökspridningen har vi tagit i lite extra, sa Johan Winsnes till SVT Nyheter när brandmän fortfarande kämpade mot lågorna.

Enligt Winsnes har några personer lämnat byggnaden, men i övrigt låter man de som bor i byggnaden stanna i sina lägenheter.

– Delar av fastigheten har spontanevakuerats, säger Jesper Vestling vid räddningstjänsten till Aftonbladet.

Brandorsaken är inte känd.

– Det har inletts en förundersökning på allmänfarlig vårdslöshet, säger Andreas Dahlin, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till TT.

I byggnaden finns Ivar Lo-museet. Författaren Ivar Lo-Johansson arbetade och bodde i en lägenhet i huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.