Foto: Janerik Henriksson/TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Två anhållna efter kraftig explosion i Vällingby

En explosionsartad brand utbröt i natt i botten av ett flerfamiljshus i Stockholmsförorten Vällingby. Vittnen hörde en jättesmäll. Två personer greps och anhölls under förmiddagen av åklagare. Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

Det var strax före klockan två i natt som boende i Vällingby larmade om en mycket kraftig explosion på Grimstagatan. Explosionen kom från en tobaksbutik i botten av huset, och elden spred sig sedan upp i fastigheten, säger Nicklas Mattsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen till TT.

Skadorna i butiken är omfattande. Ett galler slets loss från butiken och slungades iväg ett 50-tal meter, uppger TT:s fotograf på plats.

Två anhållna

– Rubriceringen är för närvarande allmänfarlig ödeläggelse och två personer är anhållna så som skäligen misstänkta för gärningen – den lägre misstankegraden, säger kammaråklagare Tobias Kudrén vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm.

Enligt räddningstjänsten så har huset fått sådana skador i samband med explosionen att det kan påverka fastighetens säkerhet.

Två män födda 1988 och 1994 har nu anhållits misstänkta för att vara inblandade i branden, enligt polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

”Lyste upp som en blixt”

Jonathan Martin bor ett stenkast från huset där explosionen ägde rum.

– Jag låg och sov när jag hörde en jättesmäll, allt lystes upp som om det blixtrade, säger han.

Han ringde genast polisen.

– Jag kollade ut för att se om det var någon som sprang från platsen som jag kunde ta signalement på, men jag såg ingen, säger Jonathan Martin.

– Bara fem minuter innan första ambulansen kom till platsen hörde jag någon som skrek ”kasta ut barnet – vi tar emot”, berättar Jonathan Martin.

Hoppade från balkong

Tio personer har skadats, fem har förts till sjukhus och flera andra fick hjälp med syrgas på plats enligt uppgifter från polisen. En person bröt benet i samband med ett hopp från en balkong för att undkomma branden.

Två av personerna har vårdats för frakturer på Karolinskas intensivvårdsavdelning.

– Läget är stabilt för båda. En av dem flyttas till vanlig vårdavdelning under dagen, säger sjukhusets presstjänst till SVT Nyheter Stockholm.

Påverkar trafiken

Enligt räddningstjänsten evakuerades minst 23 människor från trappuppgången i fastigheten, och togs till den närliggande Grimstaskolan.

14 enheter från räddningstjänsten arbetade med branden men deras insats avslutades 05.45. Flera ambulanser fanns på platsen under morgonen. Ett stort område kring Grimsta är avspärrat.

Insatsen kommer att påverka trafiken i området störande under delar av dagen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion i Vällingby

Mer i ämnet