Räddningstj'nsten finns kvar på plats och bevakar under lördagen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Misstänkt mordbrand i kolsyrefabrik i Liljeholmen

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand har rasat i en gammal industribyggnad i Liljeholmen i Stockholm. Boende i området uppmanades under natten att stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Det kommer lukta, förmodligen hela helgen, säger Carina Jonsson, ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten skickade ett tiotal enheter till den brinnande byggnaden och jobbade för att förhindra spridning av branden som beskrivs som kraftig. Det ska inte ligga några bostäder i närheten.

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) utfärdades på grund av röken från branden.

– Det är väldigt kraftig rökutveckling. Man ska stänga alla fönster, dörrar och ventilation. Och hålla sig inne. Vi har boende ända på Kungsholmen som säger att de känt lukten av rök, sade Timmy Sehlin, ledningsoperatör på räddningstjänsten, under natten.

”Obegränsat med vatten”

Det var en gammal kolsyrefabrik som brann och elden var mycket kraftig. Räddningstjänsten hade mycket personal på plats och fick hjälp av både Sjöräddningsssällskapet och Kustbevakningen som sprutade vatten på branden och närliggande byggnader med det större fartygen KBV 031.

-Vi har obegränsat med vatten i och med att vi tar från sjön, och så har vi vattenkanoner, så vi når en bra bit upp på land. Vi har möjlighet att bistå räddningstjänsten, sade Gustav Rhedin på Kustbevakningen.

”Många timmar kvar”

Larmet kom vid 23-tiden på fredagskvällen. Under den tidiga lördagsmorgonen fanns det inte längre någon spridningsrisk. Räddningstjänsten kommer att vara kvar på platsen under hela dagen.

– Rökutvecklingen har avtagit. VMA:t är borttaget men det ligger kvar ett meddelade om att det kommer lukta, förmodligen hela helgen. Det kan lukta ett bra tag, säger Carina Jonsson, ledningsoperatör på räddningstjänsten.

Vid 08.30-tiden på lördagen så hade räddningstjänsten två stationer som bevakade branden.

– Det är inte så mycket släckning utan vi kommer låta tiden ha sin gång. Vi kommer inte skicka in mer vatten nu för att minimera miljöskadan eftersom fabriken ligger bredvid vatten. Byggnaden har i princip brunnit ner och bevakningen består i att hålla kolla så inga flagor sprider sig, säger Tommy Wållberg som är ledningsbefäl vid räddningstjänsten.

Den eldhärjade byggnaden ska vara en övergiven industri. Foto: Christine Olsson/TT

Förundersökning om mordbrand

När larmet om branden kom in så kallades också polis till platsen. Inledningsvis har deras arbete varit att hålla på de avspärrningar som krävs för att räddningstjänsten ska kunna släcka branden.

– Vi har också kunnat höra en del vittnen som befunnit sig på platsen. Det är ett par personer. Sedan så har vi inlett en förundersökning gällande mordbrand. Det finns omständigheter som gör att vi valt att rubricera det så. Även om vi är tidigt i processen så måste ju branden ha startat på något sätt, säger polisens presstalesperson Åsa Wallentin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.