Det brinner vid ett kalhygge i Tyresö. Foto: Brottsplats Sthlm

Kraftig brand i Tyresö

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan 20 larmades Räddningstjänsten till Skrubba Skogsväg i Tyresö där stora flishögar börjat brinna. Snart brann ett område på omkring 4 300 kvadratmeter.

– Det kommer att ta timmar att släcka, säger Peter Tistam, ledningsoperatör vid Räddningscentralen Mitt.

– Vi har ett 30-tal personer från flera stationer på plats som försöker dämpa branden och hindra spridning till skogen, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

Elden bröt ut på ett upplag där bland annat flishögar förvaras.

– Från början var det bara rök, men sedan tog hela högen eld ganska snabbt, säger Peter Tistam, ledningsoperatör vid Räddningscentralen Mitt.

– Det är 4 300 kvadrat och allting brinner.

Enligt räddningstjänsten föreligger ingen spridningsrisk till bebyggelse eller omkringliggande skog.

– Vinden ligger så bra att det går uppåt. Det är en liten elcentral belägen i området som man håller på och räddar.

Omfattande släckningsarbete

Släckningsarbetet beräknas pågå under större delen av natten.

– Det kommer brännas av och släckas ned under kontrollerade former. Det kommer att ta timmar, säger Peter Tistam.

Vid 03-tiden arbetade räddningstjänsten fortfarande på platsen och räknade med att fortsätta insatsen minst framåt morgonen, skriver TT.

– Vi bedömer att branden kommer att hålla sig i den här högen, men hur mycket kontroll det är och hur varmt och svårsläckt det är, det vågar jag inte säga, säger Hans Eriksson, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar till TT.

Under torsdagen beslutade Länsstyrelsen Stockholm om ett eldningsförbud i hela länet efter att vädret svängt och brandrisken i skog och mark är nu hög.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.