På annandag påsk utbröt en brand i Norsborgs herrgård. Foto: Blåljusbilder

Brand i Norsborgs herrgård – gick inte att rädda

Uppdaterad
Publicerad

Vid halv fem-tiden på måndagseftermiddagen fick räddningstjänsten larm om en brand i Norsborgs herrgård i Botkyrka. Larmet gällde huvudbyggnaden till 1700-talsherrgården och den gick inte att rädda.

Klockan 16.34 kom larmet om en brand i en trappa i Norsborgs herrgård.

– Under samtalet sprider sig elden till huset och när vi kommer fram brinner det ordentligt och slår lågor från taket, säger Mikael Jansson, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Herrgården uppfördes under 1700-talet och det är en huvudbyggnad med två flankerade flyglar. Det är själva huvudbyggnaden som brinner.

”Skyddar vi intilliggande byggnader”

Fyra stationer var på plats under eftermiddagen och arbetade för att dämpa branden och förhindra spridning.

– Det går troligtvis inte att rädda huset så nu skyddar vi intilliggande byggnader. Det är ganska nära mellan husen och det blåser en del så det är klart att det finns en spridningsrisk, säger Mikael Jansson.

Herrgården står på ett vattenskyddsområde vilket räddningstjänsten måste ta hänsyn till, det kan till exempel innebära att man inte får använda skum vid släckningen.

– Men i det här fallet skulle jag inte säga att det försvårar vårt arbete.

Gården gick inte att rädda

Senare meddelade räddningstjänsten att det inte längre föreligger någon spridningsrisk, men att huvudbyggnaden till herrgården kommer få brinna ner.

– Gården har nu brunnit mer till marken, säger Daniel Kaissidis operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund tidigt på tisdagsmorgonen.

Under natten har räddningstjänst haft personal på plats för att kontrollera att branden inte blossar upp och sprider sig på nytt.

Oklart vad som startat branden

Inga personer ska ha befunnit sig i byggnaden, men eventuellt kan det ha funnits husdjur kvar inne.

I nuläget är det inte känt vad som startat branden.

– Vi har inte sett någonting och inte varit inne i huset eftersom det var helt övertänt när vi kom till platsen, säger Daniel Kaissidis.

Enligt polisen kommer en förundersökning inledas, men rubriceringen är ännu inte fastställd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.