Foto: SVT

Två döda i brand i servicehus på Södermalm

Uppdaterad
Publicerad

Polisen bekräftar att två personer omkom i nattens brand i servicehuset Vintertullen på Södermalm.

Två äldre kvinnor har avlidit till följd av branden i servicehuset på Södermalm i Stockholm. Ytterligare fyra personer fördes till sjukhus och vårdas för lindriga rökskador, uppger polisen.

– Det är helt fruktansvärt. Det är som den värsta mardrömmen, säger Helena Gille, verksamhetschef vid Vintertullen.

Automatlarmet gick klockan 00:39, natten mot onsdagen. Efter ungefär en timme var branden släckt.

Lägenheten där branden startade blev helt utbränd. Branden spred sig inte vidare men den orsakade kraftig rök som spreds till flera våningsplan.  Tre våningsplan ska vara obeboeliga på grund av rök- och vattenskador, säger polisen.

– Många boende är chockade och oroliga men det har varit fantastiska polismän här som tagit hand om dem. Vi har suttit med dem och de har fått lite varmt att dricka, säger Helena Gille.

Byggnaden har evakuerats under morgontimmarna och minst tolv personer har lämnat den. Ledningen för Vintertullen letar nu efter platser på andra servicehus till de som bor i de rökskadade lägenheterna.

Vad som orsakat eldsvådan är oklart men en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet har inletts. Polisen ska genomföra en teknisk undersökning i byggnaden under dagen. Det finns inga misstankar om något brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vintertullen brann - två döda

Mer i ämnet