”Sprinklersystem kunde ha räddat liv”

Uppdaterad
Publicerad

Två personer dog i natt på grund av en brand. Men det hade inte behövt hända enligt Sprinklerfrämjandets VD.

Strax innan klockan ett i natt utbröt branden på äldreboendet Vintertullen på Södermalm.

Två personer omkom. Enligt Gösta Holmstedt som är brandingengör och VD på sprinklerfrämjandet hade detta eventuellt inte behövt hända.

– Spontant känner jag: Sprinklersystem kan rädda liv. Äldreboenden är speciellt känsliga, de äldre kan inte utföra en utrymning och är därför i behöver de en snabb hjälp.

– Brandens skede blir kritiskt efter tre minuter, brandförsvaret kommer efter åtta eller tio minuter. Att då ha ett sprinklersystem som släcker branden efter två minuter kan rädda liv, säger han.

Hade inte sprinklers

För några år sedan skrev Äldreborgarrådet Joakim Larsson (M) en debattartikel om vikten av att använda sprinklersystem på älreboenden.

”Tryggheten i vardagen är en av de största frihetsfrigörna som finns. Därför är det särskilt önskvärd att finna ytterligare metoder för att säkerställa att lägenheter och äldreboenden har ett fullgott brandskydd.”, skrev han.

Men trots det hade Vintertullen som brann inte ett sprinkler system. Det har inte alla äldreboenden i Stockholm.

– Vi har beslutat att alla äldreboenden ska ha det. Men bara ett fåtal har redan fått det. Man måste göra under ett stambyte samtidigt. Vi kan inte bara utrymma lokaler med äldre bor. Det är ett stort projekt och tar tid, säger äldreborgarrådet Joakim Larsson (M)

ABC: Men man har ju lyckats i Varberg?
– Ja, men i varberg har man inte så många fastigheter som här, säger Joakim Larrson (M)

– Det är en prioriteringsfråga, en kostnadsfråga helt enkelt. Men det går, i Varberg bestämde man sig för några år sedan att införa det på alla särskilda boenden. Om man hade gjort det här hade vi kanske kunnat rädda liv, säger Gösta Holmstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vintertullen brann - två döda

Mer i ämnet