Norrtäljeanstalten. Foto: TT

Tolv intagna barrikaderade sig på anstalt

Uppdaterad
Publicerad

Flera intagna barrikaderade sig på en avdelning på Norrtäljeanstalten på onsdagkvällen. De intagna ska ha använt kläder och bråte för att barrikadera sig och anstaltens insatsstyrka var på plats. Orsaken ska ha varit missnöje.

Larmet kom in strax efter klockan 19 på onsdagskvällen. Enligt initiala uppgifter ska det ha brunnit i en cell på Norrtäljeanstalten, uppgifter som fick Storstockholms brandförsvar att åka till platsen, men uppgifterna visade sig vara falska.

Istället var det 12 intagna personer som vid 18.30-tiden barrikaderade sig på en av avdelningarna på Norrtäljeanstalten.

– De intagna hade barrikaderat sig med bråte, kläder och möbler, säger Kristina Granqvist på Kriminalvårdens pressavdelning och fortsätter:

– Då kallades insatsstyrkan in, varje anstalt har en egen insatsstyrka kopplad till sig. Den ser lite olika ut utifrån vilka som är i tjänst, men den består av kriminalvårdare. På de andra avdelningarna var det lugnt.

Anledningen till att man först trodde att det handlade om en brand var att brandlarmet på anstalten satts igång.

Insatsstyrkan kallades in

När insatsstyrkan var samlad bröt de sig in.

– Det var ingen som gjorde motstånd eller bråkade, utan insatsstyrkan kunde föra tillbaka dem till sina celler, där man låste in dem igen, säger Kristina Granqvist.

Ingen personal eller intagna skadades och det var aldrig någon risk för rymning enligt Kriminalvården. Orsaken till att 12 intagna barrikaderade sig ska ha varit missnöje.

– Den direkta orsaken till missnöjet har vi har ingen riktigt klar bild över, säger ställföreträdande kriminalvårdschef Magnus Carlsted.

Insatsen snabb och effektiv

Ställföreträdande kriminalvårdschef Magnus Carlstedt beskriver insatsen som snabb och effektiv.

– I sådana här sammanhang är det rutin att höra av sig till räddningstjänst och polis. Dels gick automatlarmet (brandlarmet) igång på avdelningen så man kan tänka sig att de intagna, på något sätt, fick igång det. Bortsett från det att räddningstjänsten kom så hörde vi själva av oss till polisen och det är en rutinåtgärd, säger Kristina Granqvist på Kriminalvårdens pressavdelning.

Enligt ställföreträdande kriminalvårdschef Magnus Carlstedt, så kan han inte se några brister i arbetet som gjorde det möjligt för internerna att barrikadera sig.

-Spontant kan jag inte se några uppenbara och framförallt inga allvarliga brister men det är något som utredningen kommer att titta på, säger ställföreträdande kriminalvårdschef Magnus Carlstedt,

Insatsen avslutades vid 20.30-tiden under onsdagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.