Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Samtliga boende i huset som brinner i Rinkeby har evakuerats. Foto: Brottsplats Sthlm.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Branden i flerfamiljshuset i Rinkeby släckt

Uppdaterad
Publicerad

Branden i ett flerfamiljshus i Rinkeby är nu släckt. Under branden, som startade på torsdagseftermiddagen, utrymdes hela sexvåningshuset.

– Vi är kvar med en station och håller på med bevakning i nuläget, vi genomsöker konstruktionen efter eventuella glödbränder som kan vara svåra att upptäcka och komma åt, säger Alexander Westerberg, ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvarsförbund, strax efter klockan sex på fredagsmorgonen.

Larmet om eldsvådan kom vid 15.30 på torsdagseftermiddagen. Branden började i en av de översta lägenheterna i huset och spred sig sedan upp på vinden, som saknar brandbegränsande väggar. Elden kunde därför sprida sig vidare till hela taket.

Hela huset utrymt

Vid 16-tiden beslutade räddningstjänsten att hela sexvåningshuset skulle utrymmas. Minst 50 personer är drabbade. Kvarnbyskolan har öppnats för de hyresgäster som evakuerats.

– Vi beslutade att utrymma byggnaden för att undvika att de boende får rökskador och för att underlätta släckningsarbetet för den personal vi har på plats, säger Thomas Andersson som är ledningsoperatör på Storstockholms brandförsvar.

Polisen har spärrat av området för att underlätta räddningstjänstens arbete.

Släckningen pågår hela kvällen

Enligt polisen har en person fått vård för lindriga skador.

Räddningstjänsten hade under kvällen fem stationer på plats som försökte hålla nere branden så att den inte spred sig vidare. Släckningsarbetet förväntades pågå hela torsdagskvällen.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer