Brandförsvaret kritiskt till utrymningsplan

Uppdaterad
Publicerad

Efterlyser tydligare krav vid byggen av skyskrapor.

Victoria Tower i Kista har ett trapphus, men vid händelse av brand räknar man med att hissarna kommer att vara den huvudsakliga vägen från de översta våningarna. Och det är något brandförsvaret inte tycker om.                                                  

-Vi efterlyser mer robusta lösningar som håller över tiden. Dessutom traditionella utrymningsvägar via trapphus som människor känner sig trygga med. Datorer styr hissar som ska användas vid utrymning, det styr system för brandgasventilation och mycket annat som skulle kunna gå fel i händelse av en brand, om den här tekniken inte fungerar, säger Kjell Wahling, brandingenjör vid Storstockholms brandförsvar, till ABC.                                   

Ur brandsäkerhetssynpunkt finns ett detaljerat regelverk utformat för lägre hus. För högre hus finns några grundkrav, men skyskrapor som Victoria Tower är än så länge så unika i Sverige att de bedöms från fall till fall. I det här fallet är det konsultföretaget Brandskyddslaget som löst brandskyddet.       

-Jag tycker det är en bra lösning, och det är ju inte bara vi som är nöjda, utan vi har haft byggnaden granskad av andra sakkunniga på höga byggnader i Sverige, som varit gillande och till och med frågat om de får använda det här som exempel på hur man på bästa sätt sköter en projektering av en hög byggnad, säger Niclas Åhnberg på Brandskyddslaget som var med och konstruerade lösningen, till ABC.

Brandförsvaret vill i alla fall ha tydligare minimikrav för skyskrapor, till exempel att ha två trapphus. Och nu när det byggs fler höghus i Stockholm kan det finnas verklig anledning att se över reglerna.                                           

-Jämför man med regler som finns i många andra länder, bara i Europa och USA, så finns där ett helt regelverk som styr hur man ska konstruera höga hus, avslutar Kjell Wahling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.