Foto: TT

Vattenkällor kan tömmas – räddningstjänst söker alternativ

Publicerad

Den stora skogs- och markbrandsrisken i Stockholms län kan komma att belasta kommunernas reserver för dricksvatten. Nu ser Södertörns brandförsvar över alternativa vattenkällor.

SMHI har två staplar som visar risken för skogsbrand. Den ena visar risken att en brand ska starta och den andra visar risken för att den ska spridas. Just nu visar båda staplarna långt över högsta nivå, enligt Södertörns brandförsvarsförbund.

Torkan i länet har lett till att tillgången på vatten är, eller riskerar att bli, begränsad på flera ställen. Vid en större brand riskerar släckningsarbetet att belasta det kommunala nätet för dricksvatten. I det akuta skedet av släckningen används ändå nätet för dricksvatten men när läget är under kontroll och släckningen fortfarande behöver pågå några timmar till kan brandbilarna istället fyllas på från öppna vattendrag.

– Vi försöker se över det ett snäpp extra och använda oss av öppna vatten även när vi släcker mer inåt landet, säger Andreas Linder, operativ chef Södertörns Brandförsvarsförbund.

Fakta Skogsbränder

Visa
  • Mänsklig aktivitet som eldning av gräs, grillning eller anlagda bränder är den vanligaste orsaken till en skogsbrand.
  • I drygt tre av tio fall är brandorsaken okänd.
  • Bara några få bränder i skog och mark orsakas av blixtnedslag.
  • Antalet bränder varierar stort från år till år beroende på väder- och nederbördsförhållanden.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer