Småföretagare i Stockholms län kan få ekonomiskt stöd för att förbereda sig för Brexit. Foto: TT

”Brexitcheckar” ska hjälpa företag i Stockholms län

Uppdaterad
Publicerad

Företag i Stockholms län kan nu söka stöd för att förbereda sig inför Brexit. Länsstyrelsen delar ut fyra miljoner för att stärka konkurrenskraften för företag i länet som handlar med Storbritannien.

Storbritannien är Stockholmsregionens viktigaste handelspartner, och effekterna av landets utträde ur EU kommer att påverka företag i Stockholms län, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

För att underlätta för mindre företag inför Brexit har Tillväxtverket tagit fram ett ekonomiskt stöd, så kallade Brexitcheckar. Länsstyrelsen beslutar sedan vilka företag som kan få stödet, och än så länge är det bara företag i Stockholms län som kan söka stödet.

– Det kan till exempel handla om att ta in konsultstöd för att gå i genom avtal, det kan röra immaterialrätt, det kan röra tullregler och det kan röra kvoter, säger Johnny Kjellström, chef för enheten för näringslivsutveckling på Länsstyrelsen i Stockholm.

Totalt finns det fyra miljoner kronor att fördela bland Stockholms läns småföretagare, där varje företag kan få mellan 50 000 och 250 000 kronor i stöd.

De här företagen kan söka Brexitcheckar

Visa

Företag som
• importerar eller exporterar till/från Storbritannien
• har 2–49 anställda
• har en omsättning på minst 3 miljoner kronor och högst 10 miljoner euro
• har en stabil ekonomi
• inte ägs till mer än 25 procent av ett stort företag
• inte ingår i en koncern med fler än 249 anställda totalt. 

Sista ansökningsdag är den 15 november 2018.

(Källa: Länsstyrelsen)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer