Foto: SVT

Brist på allergiläkare: ”En fråga om säkerheten”

Uppdaterad
Publicerad

Årets pollensäsong är värre än på många år, samtidigt är bristen på allergispecialister stor. För att få träffa en specialistläkare i Stockholms län så måste patienter vänta upp till fem månader.
– Det är ett allvarligt problem, säger specialistläkaren Pär Gyllfors.

Allergi är ett utbrett folkhälsoproblem och i takt med att befolkningen ökar så söker också fler hjälp för sina besvär. Men antalet allergologer, alltså allergispecialisterna minskar. Idag finns omkring 20 allergologer i Stockholms län, men hälften av dem beräknas gå i pension inom de närmaste åren.

– När vi redan idag har stora problem med tillgängligheten, hur kommer det inte bli då om två-tre år, säger Pär Gyllfors, som är specialist på allergologi, astma- och allergi­mottagningen vid S:t Görans ­sjukhus, Stockholm.

Pär Gyllfors upplever ett hårt tryck på mottagningen. Han menar att långa väntatider kan innebära en risk för patienten.

– Många patienter får en mycket lägre livskvalitet, de har mer besvär innan de får hjälp av en specialist. På sjukhusen är det också långa väntetider, där skickar de tillbaka ungefär hälften av alla remisser med råd eftersom de inte har möjlighet att ta hand om alla patienter. Det här är en fråga för säkerheten, det är ett allvarligt problem, säger han.

Att klara vårdgarantin, är det en omöjlighet?

– Ja, det har vi ingen möjlighet till.

Särskild satsning på allergologer

Personallandstingråd Peter Carpelan (M) är medveten om bristen på allergologer.

– Därför tillför vi medel för ytterligare 85 ST-tjänster. Där kommer vi att prioritera att allergologer ska kunna ta del av platserna, säger han.

Han fortsätter:

– Men det här är framför allt ett nationellt problem, det ser ändå lite bättre ut i Stockholms läns landsting än i övriga delar av landet.

Vårdgarantin säger att man ska få träffa en specialist inom en månad, i Stockholm får patienter vänta i fem månader. Då är ändå Stockholm det landsting som inte är värst i Sverige. Det låter allvarligt?

– Ja, det är därför vi från Moderaterna och alliansen gör den här satsningen. Jag känner mig övertygad om att med den här kraftfulla satsningen så kommer vi ha tillräckligt många allergologer i framtiden.

Få utbildar sig

Pär Gyllfors har påtalat specialistbrister i många år. Nu hoppas han att ­landstinget följer upp att de medel som avsätts för ytterligare ST-tjänster verkligen prioriteras till allergiläkare.

– Det finns en enda ST-läkare under utbildning på Södersjukhuset, det är allt som finns, säger han.

Mer kunskap till primärvården

– Vi specialister borde lägga mer av vår tid att vara ute i primärvården och fortbilda allmänläkare i allergisjukdomar. De allra flesta patienter sköts trots allt i primärvården, säger Pär Gyllfors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer