Det råder brist på intensivvårdplatser för barn, skriver Dagens Nyheter. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Ask/SVD/ TT

Brist på intensivvård för barn

Publicerad

Det saknas platser för barn som behöver intensivvård i hela landet. Det skulle bli bättre med Nya Karolinska, istället blev det tvärtom.

Bara 27 av 37 intensivvårdplatser för barn är öppna och bemannade – i hela landet, visar en kartläggning som Dagens Nyheter gjort.

Fler vårdplatser skulle tillkomma med Nya Karolinska i Solna – men i stället har det blivit tvärtom. Nu finns tio fastställda platser, varav sju i bästa fall är öppna, skriver DN.

– Vi har vårdplatsbrist på grund av personalbrist, och vi har tvingats säga nej till utomlänspatienter. I år har ett barn flyttats från oss utomlands, säger Svante Norgren, chef för tema barn- och kvinnosjukvård på Nya Karolinska.

Barn måste skickas utomlands

Nu slår läkare larm om platsbristen.

– När vi saknar platser får vi ringa runt till andra sjukhus i Sverige. Om ingen kan hjälpa oss med plats försöker vi utomlands, som Oslo, Köpenhamn och Helsingfors, säger Ann Dahlberg, läkare på barnintensiven på Nya Karolinska, till DN.

På Skånes universitetssjukhus är sju av elva platser på barnintensiven öppna. På Sahlgrenska i Göteborg är det tio platser av tolv, och Akademiska sjukhuset i Uppsala uppger att man har tre av fyra platser öppna.

Under hela 2016 inträffade omkring sex transporter där barn skickats till vård utomlands, enligt Svensk förening för barnanestesi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.