Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör enhetschef Joakim Righammar om varför de kriminella vill smuggla in telefoner. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Droger och telefoner smugglas in – när gängmedlemmar sitter fängslade

Uppdaterad
Publicerad

Smuggling till interner i svenska fängelser har ökat de senaste åren. Främst gäller det droger och kommunikationsutrustning.

– De vill etablera sina egna kommunikationskanaler utan myndigheternas kontroll, säger Joakim Righammar, enhetschef på Kriminalvården. 

Det var efter att de krypterade chattarna knäcktes av polisen som flera ur gängens toppskikt fick långa fängelsestraff. Och med fler och farligare intagna kommer också följdproblemen i fängelserna säger Johan Molinder, säkerhetsanstaltschef på Hall i Södertälje.

– Att få in 400 personer som har 2 000 års strafftid på sig är i sig svårt.

Enligt Kriminalvården är det just de långa fängelsestraffen för gängmedlemmarna samt personalbristen som gjort att ökningen av smuggling skett. Det råder även en brist på knarkhundar.

Brottas med bemanningsproblem

Kriminalvården har sedan en tid tillbaka lidit av stora problem med att rekrytera ny personal. Prognosen framåt är att Kriminalvården måste rekrytera 5 000 nya medarbetare årligen för att kunna fortsätta bedriva en säker verksamhet.

– När man har problem på de här områdena ökar riskerna och då ökar också möjligheterna för att smuggla in den här typen av utrustning, säger Joakim Righammar om beslagen.

I en tidigare version av denna artikel stod det att Kriminalvården ska rekrytera sammanlagt 30 000 nya medarbetare under de närmaste tre åren. Detta är en felaktig uppgift.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.