Brist på sol kan förklara autism

Publicerad

Somaliska barn i Sverige löper 3-4 gånger så stor risk som svenska att drabbas av autism.

Nu kan ett forskarlag vid Karolinska institutet kommit på vad som kan vara orsaken.

20 gravida somaliska kvinnor i Tensta och Rinkeby testades och samtliga hade allvarlig D- vitaminbrist, uppger Dagens nyheter. Samtidigt testades 20 svensketniska gravida kvinnor på Kungsholmen, som inte hade någon brist av vitamin D.

Svårare för mörka att ta upp vitamin D
D-vitaminet får man av solen och mörkhyade personer har generellt svårare att ta upp vitamin D, det har nordiska studier visat.

Det är också sedan tidigare känt att brist på vitamin D kan leda till autism och Maria Sääf, överläkare på Karolinska tycker att mörkhyade kvinnor bör få kosttillskott med minst 20 mikrogram vitamin D varje dag.

Bland somalierna i Stockholm är oron stor. Här kallas autism för svenska sjukan, säger en anonym somalisk kvinna till DN. Många somalier tror att autismen är ett resultat av vaccin mot barnsjukdomar, varför de också väljer att inte vaccinera sina barn mot mässling, påssjuka och röda hund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer