Svante Norgren, barnläkare och chef på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. Foto: TT/SVT

Brist på slutenvårdplatser för barn: ”Svårare infektionssäsong”

Uppdaterad
Publicerad

Infektionssäsongen är igång och det märks framför allt på regionens alla sjukhus. På Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge saknas det slutenvårdplatser för barn.

– Det är hårt tryck på akutmottagningarna, säger Svante Norgren, barnläkare och chef på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Stockholmsregionens akutsjukhus upplever just nu ett hårt tryck på barnavdelningarna. Infektionssäsongen är igång och enligt prognosen förväntas den bli värre än tidigare år. Enligt barnläkaren Svante Norgren så är det virusinfektioner som RS-viruset som blir svårare.

– RS-viruset går i cykler, vartannat år har man en svårare säsong, säger Svante Norgren, barnläkare och chef på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

”Vi har inte sett toppen av influensan”

Infektionstiden löper från december till slutet av mars. Då söker sig dubbelt så många barn till akutmottagningarna. I dagsläget är det brist på vårdplatser för barn på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge.

– Det gäller främst vårdplatser där man tar emot barn med infektioner. Vi har inte heller sett toppen av influensan, februari kommer bli betydligt värre än januari.

Många barn söker vård akut

Många barn söker vård direkt via akuten och enligt Svante Norgren är det ett stort problem att läkare ofta blir upptagna med patienter som istället borde ha sökt vård på vårdcentralen.

– Vi tar alltid hand om alla barn som kommer in via akuten, det är viktigt att veta. Men det blir en enorm belastning. Många gånger hade barnen fått hjälp snabbare om de vänt sig till en vårdcentral.

Har ni tvingats skicka barn till andra regioner för att få vård?

– Inte den här veckan, men alla sjukhus har fullt upp. Vi tar fortfarande emot fler barn från andra regioner än vad vi skickar, säger Svante Norgren.

Barnläkarens viktiga råd till föräldrar

• Var noggrann med hygienen

• Stanna hemma om barnet är sjukt

• Behöver man söka sjukvård – sök på rätt vårdnivå. Alltför många som kunde fått hjälp snabbare på vårdcentralen vänder sig till akuten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.