Fler än 30.000 svenskar har allvarliga spelproblem. Foto: TT

Bristande kunskap om spelberoende i kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Sedan årsskiftet måste kommuner enligt lag förebygga spelberoende och också erbjuda behandling. Men flera kommuner saknar kunskap inom området. Nu varnar forskare för att oseriösa företag kan försöka utnyttja kommunerna – genom att sälja in dyra behandlingar utan vetenskapliga belägg.

– Det finns en kompetensbrist hos många kommuner, då kanske man köper in hjälp från externa aktörer och det är viktigt att man försäkrar sig om att de erbjuder en god behandling och att personalen har rätt kompetens, säger Viktor Månsson vid Centrum för psykiatriforskning på Karolinska institutet.

Från och med den första januari ingår problem med spel om pengar i socialtjänstlagen. Det innebär att kommuner ska förebygga spelproblem och även erbjuda stöd och behandling till de som har allvarliga problem med spel om pengar.

”Bör vara uppmärksam på vem man anlitar”

I en enkät från 2015 som Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och landsting genomförde uppgav 90 procent av kommunerna att de behövde mer kunskap om spelproblem inför en ändring av socialtjänstlagen.

Viktor Månsson tror att det finns en risk att oseriösa företag kan försöka utnyttja kommunerna genom att sälja in dyra behandlingar som det inte finns vetenskapliga belägg för hur effektiva de är.

– Jag tror man bör vara uppmärksam över vilka man inhandlar tjänster av och att kommunerna på sikt kanske ska försöka utbilda sin egen personal, säger Viktor Månsson.

”Saknas kunskap”

Ungefär två procent av Sveriges befolkning i åldern 18–84 år har spelproblem, vilket är fler än 130.000 personer. För ungefär 31.000 av dem är spelproblemen allvarliga.

Henrik Armus är ordförande för Spelberoendes riksförbund. Han har själv varit spelberoende och är positiv till den nya lagstiftningen.

– Jag skulle vilja säga att det är en storvinst för de som är spelberoende om man får uttrycka sig så. Tidigare har man inte fått hjälp i hela landet eftersom det inte funnits krav på det i lagen men nu måste kommunerna ge hjälp. Så vi är väldigt positiva, det är ett steg i rätt riktning, säger Henrik Armus.

Vad saknas i dag?

– Kunskap. Inte bara hos kommunerna utan även hos allmänheten om hur farligt spelande kan vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.