Ann-Marie Taylor, IT-chef på Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad. Foto: SVT

Personuppgifter har spritts till obehöriga via Skolplattformen

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad har gjort flera anmälningar till Datainspektionen om personuppgiftsincidenter. Över tusen elever kan ha fått sina personuppgifter spridda till obehöriga.

Skolplattformen, som ersatt Skolwebben, har 300 000 användare och innehåller bland annat barn- och elevregister, elevdokumentation, scheman och chattfunktionen Teams. Införandet av det digitala verktyget har skett etappvis men har sedan hösten 2018 kantats av tekniska problem. Vid årsskiftet upptäcktes att delar av plattformen har spridit personuppgifter om elever på ett felaktigt sätt.

it-chefen: Förekommer barnsjukdomar

Sedan den nya dataskyddsförordningen GDPR infördes i maj förra året, så har utbildningsförvaltningen gjort omkring tio anmälningar till Datainspektionen, många av anmälningarna rör delar av Skolplattformen.

– När du gör ett stort breddinförande så finns det en del barnsjukdomar i början. Skolplattformen bygger på flera olika moduler som är länkade till varandra, säger Ann-Marie Taylor, it-chef på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Frånvaro-sms gick till fel vårdnadshavare

Vid ett tillfälle i oktober förra året skickades flera sms ut om elevers frånvaro till fel vårdnadshavare, några av dem var personer utanför skolan. De felaktiga sms:en uppmärksammades av en förälder. Hur många vårdnadshavare i Stockholms stads skolor som tagit emot felaktiga frånvarorapporter från skolor vet staden inte.

– Det är olyckligt. Det var en bugg i leverantörens system som man åtgärdade på en gång, säger Ann-Marie Taylor.

Anmälda incidenter åtgärdade

I en annan anmälan framgår att ett tekniskt fel gjorde att 297 administratörer hade för stor behörighet i stadens barn- och elevregister. De har i och med det kunnat se uppgifter om vissa sekretessmarkerade elever på andra skolor.

Utbildningsförvaltningen har nu tillsatt ett dataskyddsombud som jobbar förebyggande mot att personuppgifter sprids i framtiden. Men Ann-Marie Taylor menar att de anmälda incidenterna med Skolplattformen idag ska vara åtgärdade.

– Allting fungerar, jag har inte hört att det skulle vara någonting nu. Men så fort det dyker upp så agerar vi såklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.