Efter att en privatperson överklagat Stockholms stads beslut att införa parkeringsavgifter i Bromma, fick Brommabon slutligen rätt. Foto: TT

Bromma behöver tejp – mycket tejp

Uppdaterad
Publicerad

Uppemot 1 000 parkeringsskyltar måste tejpas för i Bromma. Parkeringsavgifterna som Stockholms stad införde där vid årsskiftet strider mot lagen, enligt Transportstyrelsen.
– Vi måste börja med att tejpa för skyltarna så det ska gå snabbt. Det blir mycket tejp. Det är ju lite olyckligt såhär i jultider... vi måste titta över hur vi kan få ihop folk, säger Malinda Flodman, pressansvarig på Trafikkontoret.

Efter att en privatperson överklagat Stockholms stads beslut att införa parkeringsavgifter i Bromma, fick Brommabon slutligen rätt. Samtliga parkeringsavgifter inom taxa 5, vilket är som gott i hela Bromma, försvinner med omedelbar verkan.

Akut plan – samla ihop folk och tejpa

Att plocka ner uppemot 1 000 parkeringsskyltar och 39 p-automater är inget alternativ just nu. Istället har Trafikkontoret beslutat att tejpa för skyltarna som en akut plan.

– Det blir lite besvärligt strax innan jul att hitta personer som måste hjälpa till att tejpa. Det var inget vi hade förväntat oss att det skulle bli såhär, säger Malinda Flodman, pressansvarig på Trafikkontoret.

”Övertygade om att vi gjorde rätt”

Enligt Transportstyrelsen borde kommunen ha tagit hänsyn till en lag som säger att kommunen inte får ta ut avgift för gatuparkering om inte parkeringen är trafikstörande. Beslutet från Transportstyrelsen kom som en överraskning. Stockholms stad trodde lagen hade tolkats rätt när parkeringsavgifterna infördes i Bromma.

– Vi var övertygade om att vi gjorde på rätt sätt, säger Malinda Flodman.

Men privatpersonen var ihärdig. Brommabons överklagan avslogs hos Länsstyrelsen, men tog det sedan vidare till Transportstyrelsen som gav privatpersonen rätt.

Varför infördes dessa nya parkeringsavgifter från första början?

– För att kunna använda gatumarken optimalt och kunna frigöra parkeringsplatser. Det var en del av en stor plan för parkering i Stockholms stad, säger Malinda Flodman.

Trafikkontoret ska nu ta beslut om hur man kommer göra med de 39 parkeringsautomater som placerats ut i området.

Kommer det här ge ringar på vattnet, så att säga? Att fler kommuner behöver göra likadant?

– Det kan inte jag svara på, säger Malinda Flodman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer