Foto: Alex SuttonVisa alla (10)
Visa alla (10)

Brommakonflikt inspirerade arkitekturprojekt

Publicerad

Skisserna på en flygplats i Värtahamnen sprider sig i internationella medier. Det finns ingen plan för att projektet ska genomföras på riktigt, men skisserna är ritade med tanke på den infekterade debatten kring Bromma flygplats ovissa framtid.

– Jag hade hört lite om debatten kring Bromma flygplats och huruvida den ska stängas. Därför ville jag att det här projektet skulle bli en katalysator för att föreslå en ny stadsflygplats, närmare citykärnan. Samtidigt ville jag ta till vara det kontroversiella i den idén för att utforska hur en flygplats i framtiden skulle kunna bli del av stadsbilden mellan Östermalm och Lidingö, skriver arkitekten Alex Sutton i ett mejl till SVT Stockholm.

Alex Sutton är nyutexaminerad från London’s Bartlett School of Architecture och det är han som ritat sin utopi om flygplatsstaden Stockholm. Visionen är att flygtekniken ska bli så avancerad att flygplatser och städer kan samexistera. För start och landning dras flygplanen på räls, vilket gör att de kan få fart att lyfta utan vrålande motorer som stör dem som bor i staden.

Egentligen är det ingen ny tanke att integrera stad och flygplats. Arlanda har redan börjat bygga Airport city Stockholm som en internationell knytpunkt för affärer och resor.

– I mitt projekt ville jag däremot ta bort känslan av isolering som finns på flygplatser och terminaler. Jag ville slå ihop dem till ett, istället för att ha dem bredvid varandra, skriver Alex Sutton i ett mejl till SVT Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer