SVT:s reporter var på plats under rättegången i Södertörns tingsrätt. Foto: SVT

Brutalt dubbelmord i Sätra upp i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Två män står åtalade för brutala mord, som av åklagaren liknas vid en avrättning. I dag inleds huvudförhandlingarna i Södertörns tingsrätt om morden på de två personer som hittades ihjälskjutna i en källarlokal i Stockholmsförorten Sätra i våras.

Utredningen har tagit nästan åtta månader och förundersökningen är på 2 700 sidor. Redan under onsdagsmorgonen fanns både väktare och polis på plats för att bevaka förhandlingen som har tre salar öppna. En säkerhetssal för huvudförhandlingen och två andra för familj och åhörare.

– De åtalade fördes in i handfängsel och rättens ordförande fick flera gånger be om ordning i rättssalen eftersom mammorna till mordoffren började gråta när de såg de åtalade, säger SVT:s reporter Amela Mahovic som är på plats och bevakar rättegången.

Morden i Sätra

Båda nekar till brott

Enligt åklagaren hade gärningsmännen den 10 april i år stämt träff med två andra män, och sedan förmått dem att gå ned i en källarlokal i Sätra. Väl där tvingade gärningsmännen under hot av offren kläderna, och fick dem att gå in i en källargång utan flyktmöjligheter. De nakna männen ska därefter ha tvingats ned i en sittande position, och skjutits till döds.

Det går dock inte att säga vem av de åtalade, 28 respektive 27 år gamla, som skjutit offren, och de misstänkta nekar båda till brott. Åklagaren menar att det är en indiciekedja som binder de åtalade till brottet.

– Jag säger att det skett tillsammans och i samförstånd, sade åklagaren Daniel Insulander till TT när stämningsansökan lämnades in förra veckan.

Rättegången kommer att pågå under fyra dagar i Södertörns Tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Morden i Sätra

Mer i ämnet