Slovensk polis beslagtog handgranater, automatvapen, pistoler och ett pansarskott.

Vapen på väg till Stockholm – man gripen för smuggling

Uppdaterad
Publicerad

I början av december ska en danskregistrerad buss fullpackad med vapen ha åkt från Bosnien mot Stockholm. Men i Slovenien blev den 29-åriga föraren, med medborgarskap i Bosnien-Hercegovina, stoppad.

I lasten hittade polisen flertalet vapen och ammunition samt ett pansarskott.

– Det var vapen på väg till Sverige som man nu tagit i beslag på Balkan. Så de här vapnen kommer inte att komma till Sverige, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten NOA

Vapen från forna Jugoslavien används i Sverige

Bilder från källor till SVT visar att med ombord på bussen fanns bland annat 36 handgranater, tre automatvapen sju pistoler, hundratals patroner och dessutom ett pansarskott. Att vapen som kommer från kriget i forna Jugoslavien används i Sverige är det ingen tvekan om, enligt Linda H Staaf.

– Det här är ett sådant exempel på när vapen förs in i Sverige för att användas i skjutningar och framför allt i uppgörelser i kriminella miljöer, säger hon.

Del av ett större nätverk

Vapenbeslag av den här typen är sällan isolerade händelser, utan delar av något större nätverk. Vapnen tas allt som oftast in landvägen genom de södra delarna av Sverige, såsom Skåne, där man även ser tydliga trender.

– Väldigt ofta kommer det först att visa sig som ett fenomen i Malmö eller Skånetrakten och sedan sprids det vidare norröver i landet, säger Linda H Staaf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer