Stadens bussar har svårt att hålla tiden

Uppdaterad
Publicerad

Snitthastigheten på innerstadsbussarna ligger under 10 km/h under högtrafik och nu vill trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) lösa trafikpropparna och få till ett samtal mellan kommunerna i Stockholms län och Trafikverket, det skriver tidningen SvD.

Allt fler åker kollektivt i Stockholm men stans innerstadsbussar har har svårt att hålla tiden, det visar senaste delårsbokslutet för 2016. Att kollektivtrafiken håller tiderna är viktigt för att pendlarna ska välja bort bilen, det skriver tidningen SvD.

Tunnelbanan håller tiden

Tunnelbanan håller tiderna i stort sett, där ligger punktligheten i genomsnitt på 97,7 procent enligt SvD, för juli månad låg den på 99,2 procent. Men för Stockholms innerstadsbussarna ser det annorlunda ut. Under 2015 låg genomsnittet på 87,7 procents punktlighet.

– Det är förstås ett orosmoln och här behöver vi komma igång med insatser för att förbättra framkomligheten. Det är ett område som måste prioriteras, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) till tidningen.

”Stockholm är satt på undantag”

Även pendeltågen är sämre på att hålla tiderna. Där orsakas 7 av 10 förseningar av problem med räls och signalsystem, brister som Trafikverket ansvarar för. Nu vill trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) få bättre dialog mellan kommunerna i Stockholms län och Trafikverket. Han är också enligt tidningen, besviken över att regeringen satsat för lite pengar på regionen.

– Stockholm är satt på undantag när det gäller drift och underhåll av vägar. Nästa år satsas 200 miljoner över hela landet, och i bästa fall kan väl Stockholm få några miljoner, säger Tamson till tidningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.