Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd. Foto: TT

Så ska bussarna komma fram lättare

Uppdaterad
Publicerad

Hur ska bussarna komma fram när det blir allt trängre på vägarna? Det ska en speciell grupp få ansvar för att lista ut. I alla fall om Alliansen i landstinget får som de vill.

Rödljus, trafikstockningar och trängsel på vägarna, med förseningar som följd. Många upplever dagligen problem med framkomligheten för bussarna i Stockholms läns kollektivtrafik. 

– Vi vet att trängsel- och framkomlighetsproblemen för kollektivtrafiken, inte minst för bussarna, kostar människor och samhället både tid och stora pengar varje år, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Förslag: ny kommission

Därför vill nu Alliansen i landstinget i sin budget för 2018 tillsätta en kommission som ska utreda hur man kan förbättra framkomligheten för framförallt bussarna.

Kommissionen är tänkt att bestå av företrädare från kommunerna och SL, samt trafikplanerare och forskare.

– De ska förutsättningslöst titta på vad vi behöver göra för att minska trängseln så att människor kommer fram snabbare och i tid, säger Kristoffer Tamsons (M).

Och vad är det man kan göra?

Det handlar mycket om att t.ex. prioritera bussar vid vissa trafikljus eller införa busskörfält. Vi ska titta på hela Stockholms län: var finns flaskhalsarna? Var finns problemen? Och sedan komma överens om vilka insatser som behöver göras, säger Kristoffer Tamsons (M).

Alliansens budget i sin helhet kommer att presenteras nästa vecka och ska röstas igenom i landstingsfullmäktige i juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer