Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag har några stamåkande resenärer. De brukar nyfiket undra hur jag orkar köra buss och fasta, säger Nasser Adem. Hör honom berätta mer om fastan och arbetspassen. Foto: Hashi Ahmed/SVT

Bussföraren Nasser jobbar under fastan: ”Börjar helst på morgonen – det gör jobbet lättare”

Uppdaterad
Publicerad

Fastemånaden ramadan är inne på sista veckan. Från gryning till skymning får varken vatten eller mat konsumeras för muslimer, så även för busschauffören Nasser Adem i Stockholm.

– Jag försöker att inte jobba på kvällarna, säger han.

Denna torsdagsförmiddag kör Nasser Adem stomlinje 3 i Stockholms innerstad. Han har jobbat i cirka fem timmar och bland annat haft en längre lunchrast när SVT Nyheter Stockholm hakar på under bussfärden från Slussen till Södersjukhuset på Södermalm.

– Ramadan är jätteviktigt för mig. Det är ett sätt att känna solidaritet med de som varken har mat eller vatten i fattigare länder, säger han.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Tuffare i norra Sverige

Som troende muslim fastar Nasser i en hel månad under ramadan. För vissa kan det nog upplevas som en stor utmaning att inte dricka eller äta något från soluppgång tills att solen går ned. Men detta är något som Nasser Adem gjort sedan han var i tonåren.

– Jag har vant mig, så det är inga problem. Det är klart att jag kan bli lite trött ibland, men det var mycket tuffare när jag först kom till Sverige. Då bodde jag i Skellefteå och där var det långa dagar jag fastade.

Inte fler trafikolyckor

Ann-Sofie Myrén, presskommunikatör på Keolis, säger att deras förare är noga med att ta sitt ansvar när de kör och fastar samtidigt.

– Våra förare är mycket ansvarstagande i att avgöra om de kan utföra sitt jobb på ett säkert sätt eller inte. Vi kan inte heller se något samband med ett ökat antal trafikhändelser kopplat till ramadan.

Starta videon för att hänga med busschauffören Nasser Adem under en förmiddag.

RAMADAN

  • Fastemånaden är den heligaste och mest firade tiden för världens muslimer.
  • Troende får inte dricka, äta eller röka från gryning till skymning.
  • Fastan bryts vid solnedgång. Familjer och vänner samlas i hemmet och äter måltiden iftar.
  • De som har möjlighet ger tillbaka till de mindre lyckligt lottade i samhället.
  • I år inleddes ramadan den 11 mars och avslutas efter solnedgången torsdag 9 april – med festen Eid al-fitr.
  • I vissa länder varar festen i tre dagar.
  • För många är ramadan en djupt andlig tid av bön, reflektion, avskildhet och att rena själen.

Källa: FN:s flyktingorgan UNHCR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet