Foto: Henrik Silver SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Busskaos i halkan

Publicerad

Kraftigt snöfall drar in över Stockholm – och slår ut lokaltrafiken. Värst drabbas bussarna, som ett tag stoppades helt i innerstaden.
Efter stora problem med förseningar fattade SL beslutet att stoppa all busstrafik i centrala Stockholm. På i princip alla busslinjer, i alla väderstreck, råder förseningar.

SVT rapporterade · Problem i kollektivtrafiken efter snökaos

Hej! Välkomna, vi rapporterar direkt med det senaste från trafikläget här.
Vädret har under morgonen orsakat problem för busstrafiken på flera håll i Stockholmsområdet – all busstrafik stoppades i innerstaden men började gå igen strax före klockan 11.
Även Arlanda express stod still i flera timmar under morgonen och förmiddagen, detta för kontroll av rälsen efter ett befarat banfel. Vid 10.30-tiden kunde tågen börja rulla igen.
Nu rundar vi av den här rapporteringen, mer nyheter hittar ni på vår nyhetssajt och i vår app. Avslutar med lite bilder från morgonens snökaos. Tack för att ni var med oss! FOTO: Anders Nordqvist.
09.23
Enligt SL råder det mycket stora störningar i innerstadstrafiken på grund av halka. Resenärer hänivsas till tunnelbanan.
09.25
Hej!
Men har inte bussarna vinter och eller dubbdäck?? Har de de så kan de väl köra?Obegripligt...
Hej Lennart! Jo, det kan man fråga sig. Det är ändrar dock inte faktumet att det fortfarande är halt på vägarna. Och mycket innerstadstrafik under morgonrusningen.
09.29
Alla avgångar med Arlanda Express är alltså inställda tillsvidare. Mer om det här:

Arlanda Express står still

SVT NyheterArlanda Express-tågen står just nu stilla på grund av banfel.
09.35
Det rapporteras störningar på Nynäsvägen (Rv73), i höjd med nedfarten till Södra länken in mot stan. Detta efter en tidigare kökrock.
09.45
Stor trafikpåverkan efter en olycka på E4 i höjd med Västertorp i riktning mot city, enligt Trafikverket.
09.45
Samma sak varje år, 2 snöflingor i kors och det är totalkaos i Stockholm!
09.48
Hej! När kommer Arlanda express börja rulla igen??
Hej Mats! Just nu kontrollerar Trafikverket rälsen och så fort besiktningen är gjord och allt är OK, kan tågen rulla igen. I nuläget ingen prognos för när detta är klart. Vi håller er uppdaterade här!
09.54
Hur ser läget på busstrafiken i upplands-bro?
Hej Martin! Inga rapporter om problem med busstrafiken där vad jag kan se. Väglaget på E18 i höjd med Bålsta är besvärligt och det finns risk för halka, enligt Trafikverket.

– Det är helt kaos här, sade  SVT:s medarbetare Henrik Silver på plats vid åtta-tiden.

Foto: Henrik Silver SVT

Efter att SL konstaterat att inga bussar kunde köra över Slussen, vände bussarna istället men senare på morgonen beslutade man att ställa in dem helt. 

– Det är blixthalka i innerstaden, säger Claes Keisu på SL:s presstjänst.

-Vi kör med allvädersdäck, men det är snorhalt helt enkelt. Då hjälper inga däck.

Bussar på rad vid Slussen. Foto: Henrik Arborén / SVT

Det är framför allt ledbussarna som har problem och SL pratade tidigt om att ställa in dem, men vid halv-tiotiden började man rulla ut busstrafiken igen, åtminstone lite grann. Man försöker köra de linjer som bedöms trafiksäkert men trafiken är oregelbunden.

– Man bedömer vilka sträckor som går efter hand, säger Claes Keisu.

 På sin webbplats rekommenderar SL att man tar tunnelbanan istället för bussar i innerstan.

Problemen tar inte slut

Även tunnelbana och pendeltåg drabbas av förseningar på grund av hala spår. Tåget Arlanda Express och pendeltågstrafiken till och från Uppsala och Märsta påverkas dessutom av tekniska problem.

-Vi har en del förseningar på alla spårbundna trafikslag, men de går i alla fall, säger Claes Keisu.

Det är också problem på samtliga busslinjer i norrort och alla ytterområden har problem med halkan, så det är stora störningar, sammanfattar Claes Keisu.

Redan vid åtta-tiden på tisdagsmorgonen kunde Claes Keisu radda upp en lång rad med trafikproblem.

– Det har varit en trafikolycka på Värmdövägen som påverkar Värmdöbussarna, ersättningsbussarna till Saltsjöbanan har svårt att komma fram till Henriksdal, det är spårfel vid Upplands-Väsby vilket leder till förseningar på pendeltågen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer