Foto: Henrik Silver SVT

Busskaos i halkan

Uppdaterad
Publicerad

Kraftigt snöfall drar in över Stockholm – och slår ut lokaltrafiken. Värst drabbas bussarna, som ett tag stoppades helt i innerstaden.

Efter stora problem med förseningar fattade SL beslutet att stoppa all busstrafik i centrala Stockholm. På i princip alla busslinjer, i alla väderstreck, råder förseningar.

– Det är helt kaos här, sade  SVT:s medarbetare Henrik Silver på plats vid åtta-tiden.

Foto: Henrik Silver SVT

Efter att SL konstaterat att inga bussar kunde köra över Slussen, vände bussarna istället men senare på morgonen beslutade man att ställa in dem helt. 

– Det är blixthalka i innerstaden, säger Claes Keisu på SL:s presstjänst.

-Vi kör med allvädersdäck, men det är snorhalt helt enkelt. Då hjälper inga däck.

Bussar på rad vid Slussen. Foto: Henrik Arborén / SVT

Det är framför allt ledbussarna som har problem och SL pratade tidigt om att ställa in dem, men vid halv-tiotiden började man rulla ut busstrafiken igen, åtminstone lite grann. Man försöker köra de linjer som bedöms trafiksäkert men trafiken är oregelbunden.

– Man bedömer vilka sträckor som går efter hand, säger Claes Keisu.

 På sin webbplats rekommenderar SL att man tar tunnelbanan istället för bussar i innerstan.

Problemen tar inte slut

Även tunnelbana och pendeltåg drabbas av förseningar på grund av hala spår. Tåget Arlanda Express och pendeltågstrafiken till och från Uppsala och Märsta påverkas dessutom av tekniska problem.

-Vi har en del förseningar på alla spårbundna trafikslag, men de går i alla fall, säger Claes Keisu.

Det är också problem på samtliga busslinjer i norrort och alla ytterområden har problem med halkan, så det är stora störningar, sammanfattar Claes Keisu.

Redan vid åtta-tiden på tisdagsmorgonen kunde Claes Keisu radda upp en lång rad med trafikproblem.

– Det har varit en trafikolycka på Värmdövägen som påverkar Värmdöbussarna, ersättningsbussarna till Saltsjöbanan har svårt att komma fram till Henriksdal, det är spårfel vid Upplands-Väsby vilket leder till förseningar på pendeltågen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.