Interiör i den planerade bussterminalen i Katarinaberget. Foto: Foster + Partners 2014

Bussterminalen vid Slussen klubbad

Publicerad

Under måndagskvällen godkände kommunfullmäktige i Stockholm bygget av en ny bussterminal under Katarinaberget vid Slussen.

Det omstridda bygget av en ny bussterminal vid Slussen har tagit det första steget mot att bli verklighet. Under måndagskvällens kommunfullmäktige godkändes detaljplanen för en terminal under Katarinaberget.

– Det är glädjande att vi nu antar planen. Det är bra för kollektivtrafiken, det är bra för Stockholm och det är bra för stockholmarna, säger Roger Mogert (S), stadsbyggnadsråd, till SVT.

Enligt Stockholm Direkt var det enbart Sverigedemokraterna som yrkade på avslag.

Terminalen kommer att ligga 10-35 meter under marken och Stockholms stad räknar med att 37.000 passagerare kommer att passera varje dygn.

Många synpunkter om brandrisken

Detaljplanen om bussterminalen är omstridd, under granskningen kom det många synpunkter om brandrisken i ett bergrum med bussar som går på fordonsgas och utrymningsvägar.

I ett utlåtande om detaljplanen som är ett underlag för kommunfullmäktige idag står bland annat:

”En placering av bussterminalen och eventuell förekomst av biogas i ett bergrum ställer höga krav på utrymningsmöjligheter. En riskbedömning har gjorts som visar att risknivån inte är försumbar, men att den kan reduceras till acceptabla nivåer.”

Stadsbyggnadskontoret konstaterar i samma dokument att det har gjorts oberoende externa granskningar av risk- och säkerhetsunderlaget och att man har bedömt det som tillräckligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slussen

Mer i ämnet