– Det känns som att det är män som ska jobba inom sånt, säger Eva Magnusson. Foto: SVT

Byggarbetare: 99 procent män – 1 procent kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Byggbranschen lockar få kvinnor. Endast en procent av byggarbetarna i landet är kvinnor, visar en ny rapport. När SVT Nyheter Stockholm ger sig ut på stan för att höra runt bland kvinnor om de skulle kunna tänka sig att jobba inom bygg så får vi enbart nej som svar.

Byggnadsställningarna i centrala Stockholm kryllar av män. Inte en kvinna så långt ögat kan nå. På trottoaren, ett stenkast från ett bygge, stoppar vi en kvinna för att höra vad som skulle locka henne till att börja jobba som byggnadsarbetare.

– Oj. Det tror jag inte skulle gå faktiskt. Jag tror det är svårt, Anneli Andersson.

Varför det?

– Det känns som att det är män som ska jobba inom sånt. Jag är lite gammaldags sådär, säger Anneli Andersson.

Lite längre bort stoppar vi ytterligare en kvinna.

Skulle du kunna tänka dig att jobba inom byggbranschen?

– Nej, inte såhär, säger Eva Magnusson, och pekar upp mot en byggnadsställning.

Hon funderar.

– Fast kanske inomhus. Med inredning och sånt, tillägger hon.

Näringsdepartementet oroat

Byggbranschen skriker efter arbetskraft och arbetsgivarna jobbar för fullt för att locka fler. Men att yrket bara lockar ett kön är ett stort problem. Idag presenterade samordnare från Näringsdepartementet förslag på åtgärder för att säkerställa tillräcklig arbetskraftkapacitet inom byggsektorn.

– När kvinnorna väl kommer ut på arbetsmarknaden är det många som slutar, som inte står ut helt enkelt och som hoppar av. Och det menar vi är oacceptabelt. Det beror ju väldigt mycket, vittnar kvinnorna själva om, på att det är en jargong som man inte tycker är acceptabel ute på byggarbetsplatserna, säger Pia Enochsson, samordnare på Näringsdepartementet.

I Stockholm ska det byggas 710.000 bostäder till år 2025. Redan idag byggs det i rekordtakt. Byggtakten har inte varit så hög sedan 70-talet. Ändå flaggas det för en kris i branschen. Byggtakten måste öka ytterligare för att nå målet och för att klara av det, på både kort och lång sikt, finns det inte tillräckligt med personal.

Byggarbetare: En myt att arbetet är så hårt

Något som arbetsgivarna tacklas med är en tanke bland kvinnor att yrket är väldigt krävande fysiskt. För tungt för kvinnor.

– Jag tror att myten är att arbetet är så hårt. Men det är det inte. Vi har mycket hjälpmedel, mycket maskiner och sådär. De är hjärtligt välkomna hur som helst, säger Alexander Åkerlund, byggnadsarbetare i Stockholm.

Det pratas en del om att det ska vara en machokultur på byggarbetsplatser som skrämmer bort kvinnor?

– Kanske till viss del. Men jag tycker inte att den attityden lever kvar, säger Alexander Åkerlund.

Vad ska man göra då för att locka fler?

– Jag har svårt att svara på det faktiskt. Gymnasieskolor skulle kunna försöka få in tjejer på linjen, fast det kanske är upp till arbetsgivare, säger Alexander Åkerlund.

Ny rapport presenterades idag

Två samordnare har under hösten 2016 haft uppdraget att belysa hur kompetensförsörjningen inom bostadsbyggandet kan säkras fram till 2025.

I rapporten framgår det att bland de traditionella byggjobben enbart arbetar en procent kvinnor.

När Näringsdepartementets samordnare idag presenterade sina förslag till åtgärder handlade det om att göra satsningar på yrkesutbildningar, att främja industriellt byggande och att arbetsgivarna bör sänka kraven när de nyanställer.

Men det handlar även om att få in nya grupper i branschen. Nyanländas kompetenser måste tas tillvara på ett bättre sätt, och framför allt måste något göras åt könsfördelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.