Bostadskvarteret Six one i Barkarby där en dödsolycka inträffade i somras. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Byggarbetsplats i Barkarby utsedd till årets sämsta bygge

Uppdaterad
Publicerad

I augusti dog en 41-årig byggarbetare på bygget i Barkarbystaden. Innan dödsfallet hade det framförts allvarlig kritik mot säkerheten på bygget, och nu utses det till årets sämsta bygge av tidningen Byggnadsarbetaren.

Bostadskvarteret Six one ligger i nya Barkarbystaden i Järfälla kommun. Enligt fackförbundet Byggnads tidning Byggnadsarbetaren har det funnits allvarliga säkerhetsbrister på byggarbetsplatsen, och den sista augusti i år dog en 41-årig byggnadsarbetare på platsen efter att ha fallit flera våningar. Enligt Byggnadsarbetaren saknade mannen skyddssele.

– Dödsolyckor är den yttersta konsekvensen av dåligt arbetsmiljöarbete och denna arbetsplats har kantats av problem. Skyddsräcken har varit dåliga och det har funnits kunskapsbrister, säger Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads region Stockholm-Gotland i en kommentar.

Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland. Foto: Terese Perman

Vid andra tillfällen har bland annat en betongbil vält på arbetsplatsen och i början av juli stoppades arbetet på bygget med omedelbar verkan då arbete på hög höjd skedde utan skyddsräcken och skyddssele, skriver tidningen.

Entreprenören: Säkerheten ska alltid komma först

Huvudentreprenör för kvarteret Six one är Hanssons Hus. SVT Nyheter Stockholm söker företaget för en kommentar. Till Byggnadsarbetaren skriver Hanssons Hus vd att dödsolyckan som inträffade ”var extraordinär och extremt tragisk” och att ”för oss ska säkerhetsarbetet alltid komma i första rummet på våra byggarbetsplatser, det är extremt viktigt för oss inklusive underentreprenörer på byggen”.

Dialog förs med huvudentreprenören

Byggherren Brabos vd Fredrik Mattson kommenterar Byggnads kritik i ett mejl till SVT Nyheter Stockholm:

”Allt som handlar om säkerhet tar vi på största allvar och nu utreder vi hur arbetet på plats bedrivs samt för en dialog med det aktuella entreprenadbolaget. Om vi identifierar minsta brist så kommer vi säkerställa att åtgärder vidtas.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.