På bodarnas kortsida syns den rätta röda kulören och på långsidan den felaktiga. Foto: Tove Tikkanen Jönn/SVT

Byggbodar har fel röd färg – måste målas om

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens ledamotshus ska renoveras och i arbetet har byggbodar placerats på pråmar i vattnet. Men bodarna har fel sorts röd färg och måste därför målas om.

Ledamotshuset vid Mynttorget i Gamla stan är det första av riksdagens hus som ska renoveras och byggas om. För det krävs att byggbodar placeras på vattnet.

I bygglovet står det bland annat att bodarna är väl synliga, vilket påverkar stadsbilden. De är även placerade på ett område som är särskilt kulturhistoriskt värdefullt, vilket ställer krav på en viss anpassning av bodarnas kulör.

Mer specifikt står att ”bodarnas fasader anpassas och färgas in i kulör lika Mars och Vulcanus fasader” och nu har det visat sig att bodarna har fel kulör av röd. De måste därför målas om.

– Vi kände till detta redan från början när vi fick bygglov för bodarna. Nu är det ett 50-tal bodar som ska målas om och det kommer ta tre veckor, förklarar PEAB:s presschef Kajsa Jacobsson.

I ett mail till SVT skriver stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad att den här typen av anpassning inte är ovanlig som villkor när till exempel byggbodar placeras vid kulturhistoriska miljöer. Renoveringen av riksdagen kommer att pågå fram till hösten 2021.

Owe Nilsson, politikreporter på TT, var först med att uppmärksamma händelsen på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.