Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se bilder inifrån saluhallen. Foto: SVT

Tjuvtitta på renoverade Östermalmshallen

Uppdaterad
Publicerad
Renoveringen av Östermalms saluhall har brottats med förseningar och mycket högre kostnader än planerat, men nu står det klart att portarna ska öppnas om tre månader. Färger och former från 1880-talet har restaurerats efter att ha varit övermålade i över 100 år.

Förseningarna beror bland annat på att bergets kvalitet har varit sämre än man trott, men också på överklaganden.

En saluhall på Östermalm för en miljard – var det rätt prioritering?

– Som ytterstadsbo har jag ju ställt mig tveksam till det. Men jag ser det här som en viktig, värdefull plats för Stockholm och det viktiga är ju att vi från politiskt håll ser till att fastighetsprojekt inte skenar i väg i kostnader. Det ska den här nya grönblåa majoriteten säkerställa, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm.

Renoveringskostnaden var budgeterad till 650 miljoner kronor men blir nu flera hundra miljoner kronor dyrare.

Provisorisk lokal drog besökare

Den tillfälliga saluhallen har trots allt fortsatt att locka besökare, till och med fler än den gamla. Ulf Elmqvist, ordförande för Östermalmshallens företagarförening, tror att lokalen skapade spontanitet.

– Byggnaden har ju varit helt fantastisk. Den har skapat en spontanitet och lockelse, men vi tror att besökarna även kommer följa med in i den nya saluhallen. Det kommer finnas mötesplatser i form av barer på olika ställen, så det kommer vara trevligt att umgås här inne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer