Ett brev med någon form av pulver skickades till ett företag på Östermalm i Stockholm. Polis, räddningstjänst och ambulans larmades till platsen. Foto: Janerik Henriksson/TTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Nio personer sanerades och byggnader spärrades av

Publicerad

Ett brev eller ett paket med någon form av pulver hade på onsdagseftermiddagen kommit till ett företag på Östermalm i Stockholm. Polis, räddningstjänst och ambulans larmades till platsen. Tre personer uppvisade symtom på andningssvårigheter, uppgav räddningstjänsten. Totalt nio personer sanerades och fördes senare till sjukhus för kontroll. Vid 18-30 tiden var räddningsinsatsen klar och avspärrningarna började hävas.

Under tiden som räddningstjänsten kontrollerade pulvret var ett område runt Ingmar Bergmans gata, bakom Dramaten, avspärrat. Insatsen påverkar busstrafiken på flera linjer.

– Om det är så att allmänheten ser skyddsmasker så är det för att man tar det säkra före det osäkra, förklarade polisens presstalesperson Anna Westberg.

Nio personer ska ha befunnit sig i rummet där brevet eller paketet öppnades. Personen som öppnade försändelsen ska ha upplevt stickningar i halsen och ytterligare två personer ska ha uppvisat symtom på andningssvårigheter.

Samtliga som befann sig i rummet har genomgått sanering på plats och sedan skickats vidare till sjukhus. Enligt räddningstjänsten ska ingen av personerna längre haft någon symtom när de fick åka iväg med ambulans.

Räddningstjänsten efter stort pådrag på Östermalm

Rubriceras som olaga hot

Personer som arbetar vid fastigheten uppmanades att hålla sig inne och inte lämna byggnaden, uppgav en person som jobbar i närheten.

Polisen utreder händelsen som olaga hot mot grupp.

– Avsikten har varit på något sätt att hota de man riktar detta till. Jag har faktiskt inte detaljerna mer än att det är den rubriceringen, sa Anna Westberg.

Vid 18.30 var insatsen avslutad och räddningstjänsten och sjukvården var klara med sina uppgifter. Innehållet i försändelsen ska nu analyseras. Analysen kommer enligt polisen att ta minst ett dygn.

– Den första bedömningen som gjordes är att innehållet är ofarligt. Men Folkhälsomyndigheten har gjort en bedömning att man ska göra en analys, säger Anna Westberg.

På onsdagskvällen skev polisen på sin hemsida; ”Den samlade bedömningen är att det inte är farligt att vistas i området eller i byggnaden där substansen anträffades och avspärrningarna kommer nu successivt att hävas”.

Malin Ljungkvist som jobbar i närheten blev vittne till insatsen. – Det känns jätteobehagligt. Jag jobbar precis här intill så man funderar över vad det kan vara.

Påverkar inte trafiken

Avspärrningarna påverkade inte trafiken i någon större utsträckning.

– Som det är nu har vi inga större störningar med anledning av detta. Tunnelbanan går som vanligt. Viss trafik från Nybrokajen påverkas, men vi har än så länge ingen trafikstörning eller trafikomläggningar, sa Henrik Palmér på SL:s pressjour om trafiksituationen under seneftermiddagen.

Här ligger Ingmar Bergmans gata. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer