Gemensam konsumtion som begreppet kallas på svenska innebär att man delar tjänster med varandra. På Snappcar funkar det så att bilägaren sätter ett uthyrningspris på bilen, sedan tar företaget 30% av den summan och står för försäkring och kontroll av körkort och personuppgifter på den som hyr. De förmedlar alltså kontakt mellan den som hyr ut och den som vill hyra.
– Bilen är idag världens mest underutnyttjade resurs, bilar står still 23 timmar om dygnet i snitt så genom att dela bil med varandra sparar vi pengar och bidrar till ett hållbart samhälle. Vi sparar plats i städer genom att färre bilar behöver parkeras och vi lär känna nya människor, säger Charlotta Wennerström som är talesperson på Snappcar i Sverige.
Stockholmsstudenter startade
80-åriga Klas Levin i Vasastaden är en av de som hakat på trenden och han har nu hyrt ut sin bil ett hundratal gånger.
– Bilen bara står där och kan någon annan ha glädje av den så är det ju ekonomi i det och man sparar på resurser, säger han.
Klas Levin använder inte sin bil så mycket på vinterhalvåret så när han fick höra om uthyrningstjänsten var han en av de första att haka på när det startade i Stockholm 2011. Då var det två studenter i Stockholm som låg bakom idén men nu har företaget blivit uppköpt av holländska Snappcar och fler företag har startat inom samma genre.
”Irriterande när någon tagit slut på spolarvätska”
När det gäller vägtullar, parkeringsböter eller hastighetsböter så är det den som hyr som ska betala, men på vilket sätt får man komma överens med bilägaren om på förhand. Klas Levin har ännu inte haft några större bekymmer när han har hyrt ut sin bil.
– En detalj som kan vara irriterande är när vindrutespolaren tar slut utan att jag tänkt på att någon annan använt bilen, sedan får man ju ställa om sätet och det kan vara lite svårt med inställningarna på radion som jag är van vid, säger han med ett leende.