Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gustav Hemming (C) tror att det minskade anslaget kommer bli ”uruselt för folkhälsan”. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

C-kritiken mot sänkta anslagen: ”Dramatiska konsekvenser för Stockholmsregionens naturreservat”

Uppdaterad
Publicerad

De sänkta anslagen till värdefull natur får kritik av Centerpartiet i Region Stockholm.

– Det här kan leda till dramatiska och i värsta fall irreversibla konsekvenser för Stockholmsregionens naturreservat och nationalparker, säger Gustav Hemming (C), klimatregionråd.

De sänkta anslagen till vård och skötsel av värdefull natur riskerar att leda till att nationalparker och naturreservat i Stockholms län inte längre kommer att bli lika tillgängliga för människor.

– Regeringens chocksänkning av anslagen till naturvård hotar Stockholmsregionens biologiska mångfald och friluftsliv. Det handlar om naturområden som vi är beroende av för vår hälsa och välfärd, men också för vår livsmedelsförsörjning, säger Gustav Hemming (C), klimatregionråd.

– Det här är ett av de sämsta besparingsförslag man kan lägga därför att det ger långsiktiga skador, säger han.

Helena Storckenfeldt (M) är riksdagsledamot från Halland och ansvarar för moderaternas miljö- och klimatfrågor. Hon har tidigare berättat för SVT hur naturen kan skötas med en minskad budget.

Vi har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Hon har tidigare låtit hälsa att regeringen ska återkomma med mer pengar när ekonomin så tillåter.

I klippet berättar Gustav Hemming (C) om hur de som bor i Stockholms län kommer att påverkas av neddragningen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.