Karin Ernlund (C), gruppledare i Stockholms stad, vill att Stockholm lär av New York-polisen. Foto: Centerpartiet och TT

C: Inför New York-modellen i Stockholm

Publicerad

Centerpartiet vill inte se militär på gatorna i kampen mot grov organiserad brottslighet. Istället bör Stockholm lära av New York för att hejda kriminaliteten, anser Centerpartiet, och föreslår bland annat nolltolerans mot småbrott.

Som ett möjligt sätt att komma tillrätta med grov organiserad brottslighet har det föreslagits att militären skulle kunna hjälpa polisen på olika sätt. Det är ingen bra idé, menar Centerpartiet i Stockholms stad.

– Statsministern har öppnat dörren för militär på Stockholms gator. Det är ett oroväckande budskap. Det Stockholm behöver är strategiska åtgärder med fler lokala närpoliser och satsningar på de lokala företagen, civilsamhället och närmiljön, säger Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad.

Istället bör Sverige och Stockholm vända blicken mot New York, enligt Centerpartiet, som föreslår att Stockholms stad rekryterar en trygghetsexpert med insyn i hur New York har arbetat för att kunna minska kriminaliteten.

”Nolltolerans en självklarhet”

Genom att på ett tidigt stadium markera mot även mindre brott vill partiet sätta stoppa för utvecklingen mot grövre kriminalitet.

– Centerpartiet menar att nolltolerans mot småbrott måste bli en självklarhet. Krossas ett fönster i ett kvarter och ingen lagar det dröjer det inte länge förrän nästa ruta krossas. Det leder till en spiral av otrygghet. Genom att bekämpa vardagsbrottslighet och ordningsstörningar kan också grövre brott förebyggas och bekämpas, säger Karin Ernlund (C).

Kritik mot modellen

Men New York-modellen har kritiserats för att det saknas vetenskapliga bevis för att dess aggressiva polismetoder mot enskilda avvikande, som berusade personer och bråkiga tonåringar, minskar brottsligheten. Centerpartiets partiledare Annie Lööf är medveten om kritiken.

– Vi har valt vissa delar av modellen som fungerar eftersom vi sett att alla inte gör det, säger Annie Lööf (C) till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer