Astra Zenecas Sverigechef Jan-Olof Jacke, utbildningsminister Jan Björklund (FP) och Scanias vd Martin Lundstedt

Södertälje får 600 nya utbildningsplatser

Uppdaterad
Publicerad

800 miljoner kronor ska satsas i ett centrum för utbildning och forskning med inriktning mot produktionsteknik och logistik i Södertälje.

KTH utökas till 1.200 utbildningsplatser på Campus Södertälje, en fördubbling jämfört med i dag. Centret är ett samarbete mellan näringsliv, kommun och andra finansiärer.

Utbildningsminister Jan Björklund presenterade satsningen vid en pressträff tillsammans med Astra Zenecas vd Jan-Olof Jacke och Scanias vd Martin Lundstedt.

Astra Zenecas forskningsenhet nedlagd

– Sammantaget omfattar det 1,6 miljarder varav 800 miljoner kronor är nya pengar, säger Björklund.

– Vi är väldigt glada över att man gör den här satsningen. Det är viktigt att det är en integrerad utbildning med industri. Viktigt om vi långsiktigt ska vara en framstående industrination, säger Jan-Olof Jacke.

”Ingen koppling till Pfizerbud”

Scania har just blivit heltyskt i och med Volkswagens uppköp. Amerikanska Pfizer har under våren lagt flera bud på Astra Zeneca, som styrelsen avvisat. Men att bolagen nu bidrar till en utbildnings- och forskningssatsning har ingen koppling till de händelserna, hävdar båda vd:arna.

– Det finns överhuvudtaget ingen koppling. Den här diskussionen har pågått i ett år, och Pfizerdiskussionen i en dryg månad. Det här gör vi för att vi långsiktigt tror att det är en klok satsning för att utveckla Sverige som produktions- och industriland, säger Astra Zenecas Sverige-vd Jan-Olof Jacke.

Är det ett sätt att säkra svenska jobb?

– Det känns så defensivt att se på det som att säkra jobb. Indirekt är det så, men jag skulle snarare vilja säga att det handlar om utveckling. En framtidsinriktad satsning som inte har koppling till vem som äger bolaget, som handlar om att vi ska vara så effektiva och så högkvalitativa som möjligt, säger Jan-Olof Jacke.

Lundstedt: Ta ett steg framåt

Scanias vd Martin Lundstedt påpekar att samarbetet med Kungliga Tekniska högskolan inte är nytt, men att man inför framtiden såg behov av en utveckling.

– Man kan sitta i ett hörn och tycka att det är synd att det inte blir fler ingenjörer, eller så tar man ett steg framåt genom att ha ett bra samarbete mellan näringsliv, akademi, regeringen och kommuner, säger han.

Är det ett sätt att stärka positionen i Sverige efter Volkswagens köp av hela Scania?

– Jag tycker inte man ska se det så. Vi som bolag tänker hela tiden på vad som är rätt för Scania, vad som är rätt för att behålla vår konkurrenskraft. Volkswagen har alltid varit positiva till att satsa långsiktigt på forskning och utveckling, och till samarbete med akademin.

På ytan kan Astra Zeneca och Scania te sig väldigt olika – små piller och stora lastbilar. Men vad det gäller logistik, underhållsteknik och hållbar produktion finns det många likheter, enligt Martin Lundstedt.

– Vi har redan haft ett flertal samarbeten.

Stort behov av ingenjörer

Peter Gudmundson, rektor för KTH, drar paralleller mellan satsningen i Södertälje och KTH:s verksamhet i Kista, där inriktningen är mot informationsteknologi. Och i Flemingsberg finns utbildning och forskning i medicinsk teknik.

– Nu får vi produktionsteknik i Södertälje, säger han.

– Alla vet att det finns ett stort behov av ingenjörer i Sverige, och de senaste åren har vi haft ett bra söktryck. Det finns utrymme att bygga ut utbildningen, säger Gudmundson, som tror att en industrinära utbildning kan vara attraktiv för studenter.

Fackförbundet Sveriges ingenjörer välkomnar satsningen och konstaterar att den är bra för Södertälje, men efterlyser samtidigt en helhetslösning för forskningen i Sverige.

”Vi vill se en nationell strategi så att Sverige fortsätter vara ett konkurrenskraftigt land att bedriva forskning och industriell verksamhet i”, skriver Peter Larsson, samhällspolitisk direktör, i en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Astra Zenecas forskningsenhet nedlagd

Mer i ämnet