Cancerpatienter ska få rätt till kontaktsköterska

Uppdaterad
Publicerad

I dagsläget har inte alla cancerpatienter tillgång till en kontaktsköterska. Något som det förväntas bli ändring på när landstinget tar upp frågan den 13 februari.

Kontaktsjuksköterska Carina Nuse pratar med ungefär med 30 cancerpatienter och deras anhöriga, varje dag. Hon är alltid redo att svara i telefon, för att vara ett stöd och en informationskälla till sina patienter när de behöver det.

– Jag vet att det är en fantastisk möjlighet för patienterna, de närstående och familjen att ha en kontaktperson att nå när man vill, från måndag till fredag under kontorstid, säger Carin Nuse.

Utveckling av cancerplanen

Cancerplanen påbörjades i 2006 med målet att förbättra cancervården. Ett steg i den riktningen är att erbjuda alla cancerpatienter en kontaktperson, något som inte görs i dagsläget.

– När cancerplanen kom så såg jag det som en fantastisk möjlighet att få jobba på ett sätt som jag redan hade velat jobba, genom att vara tillgänglig och nåbar för patienterna under förberedning, behandling och hela cancerpatientens tid, säger Carin Nuse.

Anställa sjuksköterskor från övriga landet

Samtidigt har det talats mycket om sjuksköterskebristen, något som gör det oklart hur visionen om en kontaktperson till varje cancerpatient ska förverkligas. Alliansens förhoppnings är att rekrytera sjuksköterskor från andra delar av landet.

ABC: Hur ska detta bli verklighet med tanke på sjuksköterskebrister?

– Vi har ett problem med sjuksköterskor men vi hoppas att det går inom ramen för de sjuksköterskor som finns och andra sjuksköterskor på landet. Dessutom ska fler platser på sjuksköterskeutbildningarna öppnas, säger landstingsråd Lars Joakim Lundquist (M) med ansvar för cancervården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.