Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Erik Jaime sjuk i blodcancer – har svårt att hitta en matchande donator

Uppdaterad
Publicerad

Erik Jaime är svårt sjuk i blodcancer. Han har svårt att hitta en passande stamcellsdonator på grund av sitt utomeuropeiska ursprung. Nu sprids hans rop på hjälp som en löpeld på sociala medier.

För tre år sen drabbades Erik Jaime från Stockholm av en ovanlig trötthet. Det visade sig att han fått den ovanliga blodsjukdomen Myelodysplastiskt syndrom som senare utvecklades till leukemi.

Sedan dess har han fått cellgiftsbehandling och genomgått en stamcellstransplantation genom donation från sin finsk-svenska pappa. Men i januari 2019 kom cancern tillbaka, aggressivare än tidigare.

Brist på donatorer med blandat ursprung

Nu söker han återigen en passande donator för att överleva men det har visat sig svårt att hitta. Orsaken är att det finns för få stamcellsdonatorer med utomeuropeiskt ursprung i Sverige. Och det är något som drabbar Erik, vars pappa är finlandssvensk och hans mamma är från Angola.

– För de flesta patienter i Sverige är sannolikheten att hitta en match ungefär 80 procent, men kommer man från Asien, Mellanöstern, Latinamerika och Afrika så är sannolikheten bara 20 procent, säger Mats Bengtsson, medicinsk ansvarig på Tobiasregistret.

Kampanj för att locka fler givare

Totalt finns 140 000 registrerade stamcellsgivare i Sverige och totalt 35 miljoner givare runt om i världen. Men majoriteten av dem är européer och därför har Eriks vänner och familj startat en kampanj på sociala medier – för att locka fler med olika ursprung att donera stamceller.  

Så registrerar du dig som donator

Tobiasregistret är det svenska registret för blodstamceller. Du registrerar dig som donator genom att besöka www.tobiasregistret.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.