Erik hade en liten chans att hitta en donator på grund av sitt blandade ursprung, nu har han fått en match. Foto: Iman Tahbaz/SVT

Cancersjuke Erik Jaime har hittat en donator

Uppdaterad
Publicerad

Erik Jaimes rop på hjälp spreds som en löpeld på sociala medier i vintras. Hans sökande efter en matchande donator har nu gett resultat och han väntar på transplantation.

– Det känns så  klart skönt för mig, men också för alla som kämpat för mig. säger han.

SVT Nyheter Stockholm rapporterade i vintras om Erik Jaime som haft svårt att hitta en passande stamcellsdonator på grund av sitt utomeuropeiska ursprung. Under tiden som han väntat på en matchande donator har han tagit bromsmedicin som hållit honom vid liv.

Nu har han hittat en match och väntar på transplantation. Det är något som känns både fantastiskt och overkligt säger han, eftersom chansen för honom att hitta en donator var liten. Och coronapandemin har inte heller gjort det lättare för honom.

– Redan nu har vi stött på lite problem då donatorns stamceller försämrats på grund av förseningar under transporten med orsak av Covid-19, vilket ingen kunde rå för så klart, säger Erik Jaime.

Inlägg från Eriks Instagramkonto. Foto: Privat

Påbörjat behandling

Han är inskriven på Huddinge sjukhus sedan ett par dagar tillbaka och har påbörjat en fem veckor lång behandling. Nu är han inne på dag två av behandlingen.

– Jag mår bra och påbörjade min behandling igår. Sammanlagt får jag cellgifter i ca 11 timmar om dagen. I och med corona så bär jag och personal mask varje gång de kommer in på mitt rum. De tar det väldigt seriöst och har uppdaterat alla om stora som små säkerhetsrutiner.

Hur känns det att ha hittat en match?

– Det känns så klart skönt för mig, men också för alla som kämpat för mig. Det betyder så mycket för mig hur mycket mina vänner och andra fina personer hjälpt till med att sprida kampanjerna. Jag vill rikta ett extra stort tack till all vårdpersonal på Hematologen, CAST och hemvården som hållit mig vid liv under den här tiden. De har verkligen gjort allt de kan och lite till! De har verkligen kämpat så mycket och det är tydligt att de bryr sig om sina patienter. Oändligt tack!

Vad vet du om din donator?

– Jag vet faktiskt ingenting om min donator men jag hoppas att personen ansöker om att höra av sig i framtiden då mina vänner kämpat hårt med en belöning som ska ges till min räddare i nöden!

I klippet kan du se en intervju från i vintras där Erik Jaime berättar om sina chanser att hitta en matchande donator.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.