Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carina Engström bor på fjärde våningen i samma trappuppgång där det detonerade. Foto: Leonora Toplica/SVT

Carina väcktes av stora smällen i Enskede: ”Jädrans kraft”

Uppdaterad
Publicerad

Sent på tisdagskvällen inträffade en explosion i ett trapphus i Dalen. Carina Engström hade precis gått och lagt sig när hon hörde smällen.

– Trappuppgången fylldes med rök och barn grät, det var otäckt, säger hon.

Det har snart gått ett dygn sedan explosionen i Dalen i södra Stockholm. Flera boende i området som SVT har pratat med säger att händelsen har varit obehaglig.

– Det var som en jordbävning, säger en boende i området.

I området bor det flera barnfamiljer och precis intill entrén finns förskolan ”Pysslingen”.

Hör de boende berätta om explosionen i klippet ovan.

Polisen: ”Vidtagit åtgärder under hela natten”

Polisen fick larm om explosionen vid 22.30-tiden på tisdagskvällen. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse. Inga personer skadades i explosionen och ingen är frihetsberövad i nuläget.

En teknisk undersökning har genomförts och nationella bombskyddet skickades till platsen. Polisen har knackat dörr och förhört flera vittnen.

– Vi har vidtagit åtgärder under hela natten och fortsätter så även under dagen, säger Tobias Lövström, lokalpolisområdeschef för polisområde Globen.

Juldagsmordet i Rinkeby

Enligt uppgifter till SVT ska skadorna i trapphuset uppkommit efter att en handgranat detonerat i trapphuset.

– Det kan jag inte bekräfta. Vi undersöker saken just nu, säger Tobias Lövström.

På adressen där explosionen inträffade bor en man som kopplas till gängkriminalitet, enligt uppgifter till SVT. Mannen ska ha rört sig i samma kretsar som den 27-årige man som mördades i Rinkeby på juldagen. Polisen vill dock inte kommentera eventuella samband mellan händelserna.

– Vi tittar alltid förutsättningslöst och brett kring vad det kan finnas för kopplingar mellan ärenden. Jag kan inte uttala mig specifikt om dessa fall för vi är inne i ett väldigt intensivt utredningsläge, säger Tobias Lövström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.