Lisa dos Santos och Diamant Salihu svarar på frågor om gängvåldet. Foto: Fredrik Sandberg/TT/SVT

Diamant Salihu och Lisa dos Santos chattade om gängvåldet

Uppdaterad
Publicerad

Pappan som sköts ihjäl framför ögonen på sin son under torsdagen i Stockholmsförorten Skärholmen är bara en i raden av de som drabbats av skjutvåldet i Sverige. Lisa dos Santos, åklagare och författare och SVT:s kriminalreporter Diamant Salihu chattade med SVT:s läsare. Läs chatten här:

Chatta om skjutvåldet

Bertil • Vilket ansvar för utvecklingen har media och journalister?

Bra fråga. Det finns en risk att vi kan bidra till att bygga upp gängens varumärken, om vi inte tänker igenom hur vi rapporterar.
Men vi måste fortsätta rapportera, annars tror jag att vi bidrar till en normalisering av våldet. Det kan vi som samhälle acceptera.
Varje mord måste räknas och kanske kan mordet på Mikael leda till en bred politisk enighet där man kan komma överens om vad samhället behöver för åtgärder för att minska våldet nu, men också rekryteringen och segregationen på sikt.

Signe • Det är intressant att höra vad gängkriminella som flytt utomlands tänker om det som sker. Har ni någon koll på som vad de här unga personerna som genomför dessa brutala mord, hur känner dom? Vad tänker dom kring det som händer?

man får sällan tillgång till deras tankar. ngn pratar hos polisen för att sen bli tyst. Vissa visar ånger och förstår vad de deltagit i. Många håller dock förvånadsvärt mkt fasad och tar efter äldres attityd mot polisen.

Hej! Nu avslutar vi chatten, tack för allas medverkan.

Marie • Tror ni fler skulle våga anmäla och vittna om det var anonymt? Idag är allt så lätt att få tag på med personnummer, adress etc.

det kan säkert ligga närmre till hans om den möjligheten fanns. det bör ju också ses över m alla söktjänster på nätet som lägger upp en massa info om privatpersoner.

Peter • Hur kan det pågå öppen droghandel i Sverige på offentliga platser? Det är ju inte så att det är en hemlighet. Det gäller torg, centrum, bibliotek mm. Är det verkligen omöjligt att komma åt?

den öppna droghandeln är helt fruktansvärd och ngt man verkligen måste komma åt. Gängen har jobbat upp system med springojkar som varnar när polisen kommer och har hela tiden ngnstans att gömma undan narket. Ofta stoppar då polisen dem m bara en våg och lite plastpåsar. nu har det införts ngt som heter vistelseförbud där tongivande aktörer kan föbjudas att vistas om de här områdena. det tror jag är ett av flera sätt att komma åt del av problemet. ett annat är kameror. sen borde ju alla sluta köpa knarket..

Ville • Hur reagerar invånarna i Skärholmen på det som har hänt?

Jag står vid mordplatsen nu. Jag har sett människor hålla om varandra, gråta förtvivlat och skrika ut sin vrede.

Anna • Finns det något som är avskräckande, till exempel långa straff, eller fungerar det inte? Jag förstår inte hur man för det första kan begå brott men är det ingen av dessa personer som ens tänker på konsekvenserna?

Jag hade nyligen ett samtal med kriminella i utlandet och frågade vad de ser för lösningar på våldet här. De sa - oväntat nog - att ungarna som utför skjutningarna borde straffas hårdare om de är kapabla att mörda. De beskrev en situation där alla är rädda för att dödas. Då vill de hellre döda sin fiende och de enda som är villiga att ta risken är de ungar under 18 år. För att de vet att de är ute efter max 4 år.
Hårdare straff skulle kunna leda till en ”normaltillstånd” där kriminella tjänar sina pengar på droger, bedrägerier och annat, utan lika mycket extremt våld som i Sverige, tror de.

Miguel • Dags för att införskaffa etik o moral i skolorna ! Detta är katastrofalt allt som bara fortsätter hända .

jag tror du är ngt på spåren där. i grunden handlar det ju om vad man uppfattar som rätt och fel. Att ställa krav på unga i skolan är också att bry sig!

Tompa • Stoppa knarket, det är den största orsaken till våldet, tredubbla tullare

tycker också man måste slå hårt mot gängen och deras narkotikahantering. de är dock duktiga på att hitta nya inkomstkällor så vi måste verkligen vässa systemen för deras internetbaserade brottslighet. Där de m knapptryckningar kommer över vanliga människors pengar.

Tommy • Tredubbla tullen så inte knarket kommer in, det är knarket som är hela grejen

Knarket är inkörsport för många unga i den här miljön. De sponsras av kunderna, från politiker till journalister och socialarbetare och arbetslösa, som köper drogerna.

De stora vägarna in för tex kokain är hamnarna i Rotterdam och Antwerpen. Med det sagt så krävs internationellt samarbete och krav på andra länder så att de täpper till flödet som leder till mord i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

39-årige Mikael sköts till döds i Skärholmen

Mer i ämnet