Åkandet i Stockholms kollektivtrafik har ökat under hösten 2021jämfört med hösten 2020. Men det är fortfarande nästan 30 procent lägre än innan pandemin. Foto: Amir Nabizadeh / TT

Chatta om hur dina resvanor förändrats av pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Ny statistik från SL visar att resandet i kollektivtrafiken är långt ifrån 2019 års nivåer. Detta trots att nu restriktionerna hävt och att allt fler kan jobba hemma. Frågan är om kollektivtrafiksresandet kommer återhämta sig på många år. Vad tror du, och hur har du själv förändrat sina resvanor? Berätta i chatten nedan.

SVT rapporterade · Kommer resandet i kollektivtrafiken bli som förr?

Tack för att ni har deltagit i chatten och delat med er av era resvanor. Nu stänger vi chatten för den här gången. Trevlig söndag!

JL • Innan pandemin åkte jag kommunalt hela tiden. Nu har jag skaffat elcykel och åker i princip aldrig kommunalt, om jag inte är tvungen.

William • Jag har börjat åka elsparkcykel och har månadskort. Det är så mycket billigare än SL, går mycket snabbare och det är trevligare att vara ute istället för under jorden i tunnelbanan

Nils • Va?

Emmy • Jag har inte ändrat mina resvanor alls under pandemin. Åker kollektivt 0-4 resor/månad. Har varken cykel, bil eller körkort. Vågar inte cykla pga trafiken.

M • Jag har åkt kommunalt hela tiden. Har inte ändrat på något. Har inte arbetat hemma. Inga större problem tycker jag. Tbana och tvärbana. Har inte varit rädd. Hade covid i första vågen.

Någonpendlare • Under pandemin åkte jag bil men nu efter sommaren är jag tillbaka på kommunaltrafik. Vore bra om man kunde pausa periodbiljett när man t ex är sjuk.

Incman • Slutade åka kommunalt nu helt. Gick dit jag skulle oavsett väder. Nu pendeltåg ibland men vanan att gå sitter i.

Carina, Gävle • Åker aldrig buss, när man cyklar fortare. Inte Före pandemi heller. Först stå och vänta på bussen, sen ska den stanna stup i ett och ta upp folk. Ja, då har man kommit fram för längesen på cykeln.

Cykel-Anna • Cyklar! Det är underbart; bra motion, smittsäkert, trevligt med frisk luft, skönt att slippa alla bilköer m.m. Ska skaffa dubbdäck för att kunna fortsätta cykla vintertid!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer