• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Busschaufförer bekymrade över hur lätt det är att stjäla bussar. Foto: TT

Chaufförer larmar: Lätt att stjäla SL-buss

Publicerad

Efter terrordådet på Drottninggatan skulle det bli svårare att stjäla tunga fordon. Men nu rapporterar P4 Stockholm att busschaufförer larmat om att SL-bussar lätt kan stjälas med en enkel plastnyckel.

Med nuvarande system kan SL-bussar stå olåsta och uppställda på stan, ibland för att kollegor är sena och chaufförerna måste gå på sin lagstadgade rast, rapporterar P4 Stockholm.

– Jag har tänkt på det här mycket. Det är fullt möjligt att stjäla en buss. Man behöver inte visa något leg. Det är bara att sätta sig i bussen och åka, säger en anonym busschaufför till P4 Uppland.

”Skulle kunna åstadkomma stor skada”

Han menar att det praktiska gått före säkerheten och att SL tar en stor risk när det är så enkelt att att ta sig in i en buss och köra iväg.

– En person med onda avsikter skulle lätt kunna åstadkomma stor skada, säger han.

Bengt Ohlin, säkerhetschef hos bussentreprenören Arriva, bekräftar att det bara behövs en enkel standardplastnyckel för att ta sig in och starta en buss.

– Det är massor med chaufförer, det är ett stort omlopp och det ska vara enkelt att byta förare, säger han till P4 Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.